Radio Simplu

Cât timp rezistă carnea la garniță. Ce metodă foloseau bunicii noștri

În sezonul rece, carnea la garniță e unul dintre felurile de mâncare preferate de români. În fiecare gospodărie, cu siguranță, se prepară acest deliciu care nu lipsește de pe mesele pregătite de sărbători. Cât timp rezistă carnea la garniță. Ce metodă foloseau bunicii noștri.

Pe vremuri, oamenii erau obișnuiți să păstreze în garniță toate tipurile de carne din gospodărie. Se prăjea carnea în untură, nu doar cea de porc, ci și cea de vită, de oaie, capră, vânat sau pasăre, apoi era pusă în astfel de recipiente, în untură, pentru că așa se păstra cel mai bine. Cu trecerea anilor, multe persoane au renunțat să depoziteze în garniță, și au ales să folosească borcane din sticlă sau recipiente din plastic pentru a depozita carnea, însă doar acel recipient din din tablă de oțel, îmbrăcat pe exterior și interior cu email, este cel care asigură păstrarea gustului și a prospețimii pe toată perioada anotimpului rece.

Cât timp rezistă carnea la garniță
Dacă este conservată într-un mod corect, carnea la garniță poate rezista câteva luni bune. Bunicii noștri știau exact cum să o prepare și în ce mod. Când spui: carne la garniță, te gândești la o carne fragedă și afumată, savurată intr-o zi rece de iarna. Este un preparat simplu de făcut, dar trebuie respectată rețeta tradițională românească.

Iată de ce ai nevoie pentru a pregăti o carne la garniță care să-ți amintească de preparatele bunicilor.

3 kilograme de carne proaspătă de porc
2 kilograme de cârnați proaspeți de porc
2 kilograme de untură. Aceasta se obține din 5 kilograme de grăsime proaspătă, albă și cu miros plăcut și slănină de topit
1 linguriță de sare la 1 kilogram de untură.
Mod de preparare:
– prepară mai întâi untura. taie grăsimea și slănina în bucăți de aproximativ 3 cm și pune-le într-o oală emailată sau din inox, peste care apoi pui 2 căni cu apă. Pune-o apoi pe foc și las-o la topit, amestecând des, pentru a nu se prinde de oală.

– când bucățile de slănină scad în volum, ia oala de pe foc și scurge untura rezultată, cu ajutorul unei site.

– taie carnea, în bucăți de circa 3 cm. după ce o aranjeazezi, pune-o să fiartă înăbușit, la foc mic, în cele 2 kg de untură.

– când începe să se rumenească este gata. În general, procesul durează cel puțin o oră și jumătate.