Iata o reteta fabuloasa de sarmalute cu branza, un preparat excelent si delicios, care se poate consuma in orice moment a unei zile calduroase de vara.
Ingrediente pentru 4 portii: 20 de frunze foi de vita, 200 grame branza dulce, 100 grame telemea, 50 grame de orez, 50 grame de ceapa, 30 ml de ulei, 1 legatura de marar, 400 ml suc de rosii, 20 grame sare, 2 grame piper.
Mod de preparare: Ceapa tocata marunt se caleste in ulei, apoi se adauga orezul, se amesteca bine si se fierbe 10-15 min, pana se umfla orezul, dupa care se lasa la racit.
Se oparesc foile de vita in apa clocotita aproximativ 1-2 minute, se scurg de apa si se lasa la racit.
Intr-un vas se combina branza de vaci, telemeaua rasa, mararul tocat si compozitia de orez, apoi se amesteca usor.
Cu acesta compozitie se impacheteaza sarmalutele in foi de vita, se aseaza intr-un vas, se toarna deasupra sucul de rosii apoi se introduce la cuptor timp de 30-40 de minute.
Frunzele de viţă de vie fac parte din tradiţia culinară a zonei balcanice, unde se folosesc de sute de ani. Interesant este că aceste frunze sunt utilizate şi în scopuri medicinale (pentru articulaţii dureroase).
Dar cel mai mult sunt folosite pentru a fi gătite cu diverse umpluturi. Întrucât perioada în care se pot găti proaspete este foarte scurtă, acestea trebuie conservate.
Există două posibilităţi de păstrare a frunzelor de viţă pentru iarnă: fie conservate într-o saramură simplă sau, o metodă mai modernă, prin congelare. Astăzi vă vom prezenta procedura corectă a conservării în saramură:
Porţii: 4 borcane de 800 ml. Timp de preparare: 90-120 de minute
Ingrediente: aproximativ 500 frunze de viţă de vie, 2 litri de apă, 400 g sare grunjoasă, 4 borcane cu filet (de aproximativ 800 ml).
Preparare: Spălaţi bine frunzele, apoi formaţi bucheţele de 15-20 la număr. Puneţi la fiert apa cu sare. Fierbeţi la foc mic până când sarea se dizolvă. Opăriţi bucheţele de frunze timp de 4-5 minute, pe rând.
Desfaceţi bucheţele de frunze. Suprapuneţi 10-12 frunze de viţă de vie (orientate în aceeaşi direcţie) şi rulaţi-le strâns. Aşezaţi rulourile de frunze între 2 funduri de lemn până terminaţi de rulat toate frunzele.
Puneţi apoi rulourile de frunze vertical în borcanele curate, unul lângă altul. În fiecare borcan, în funcţie de diametrul lui, veţi avea 10-11 rulouri de frunze.
Turnaţi saramură peste frunzele din borcan, după care înfiletaţi bor-canele şi păstraţi-le într-un loc uscat, întunecat şi răcoros.