Radio Simplu

Care va fi soarta lui Felix Zwayer la EURO 2024. Ce decizie a luat UEFA în cazul arbitrului care a defavorizat echipa națională la meciul cu Olanda

UEFA a luat o decizie neașteptată în cazul arbitrului Felix Zwayer, care a fost acuzat că a defavorizat România în meciul cu Olanda din optimile EURO 2024. Acest meci, difuzat marți seară la PRO TV și pe VOYO, a captivat milioane de români, care au sperat până în ultimul moment că echipa națională va ajunge în sferturile de finală ale competiției.

Din păcate, România a fost eliminată de Olanda cu scorul de 0-3, dar suporterii nu au fost dezamăgiți de performanța echipei conduse de Edi Iordănescu, ci dimpotrivă, au fost mândri de parcursul lor.

Controversele din timpul meciului România – Olanda

După finalizarea meciului, discuțiile din spațiul online s-au concentrat asupra lui Felix Zwayer, arbitrul german care a fost acuzat că a trecut cu vederea mai multe situații de cartonaș în defavoarea României. Istoricul lui Zwayer, care a fost suspendat în trecut pentru luare de mită, a amplificat suspiciunile suporterilor români, care au considerat că istoria s-a repetat.

În timpul meciului, au existat mai multe faze controversate care i-au făcut pe suporterii români să își piardă cumpătul. De exemplu, într-o situație tensionată, un jucător olandez a comis un fault evident, dar arbitrul Felix Zwayer a ales să nu sancționeze această abatere cu un cartonaș galben sau roșu. De asemenea, în repetate rânduri, faulturi ale jucătorilor olandezi nu au fost penalizate, ceea ce a dus la frustrarea echipei României și a suporterilor săi.

Reacțiile din mediul online au fost rapide și vehemente. Mulți suporteri români au acuzat arbitrul de părtinire și au cerut UEFA să ia măsuri drastice împotriva lui Zwayer. O petiție online a fost lansată pentru a solicita suspendarea arbitrului german de la toate competițiile internaționale. În ciuda acestor solicitări, UEFA a decis să nu ia măsuri punitive împotriva lui Felix Zwayer.

Decizia UEFA

Potrivit sport.ro, UEFA a hotărât să nu îl suspende pe Felix Zwayer, ci să îl numească arbitru de rezervă pentru meciul Olanda – Turcia din sferturile de finală ale Campionatului European. Această decizie a fost primită cu dezamăgire de suporterii români, care sperau că oficialii UEFA vor acționa în urma reclamațiilor și a dovezilor prezentate.

UEFA a declarat că evaluarea performanțelor arbitrilor se face pe baza unor criterii stricte și obiective, și că orice decizie privind suspendarea sau sancționarea unui arbitru se ia doar în urma unor investigații amănunțite. În cazul lui Zwayer, oficialii UEFA nu au considerat că există suficiente dovezi pentru a justifica o suspendare.

Reacțiile suporterilor români au continuat să fie vehemente pe rețelele de socializare. Mulți au exprimat dezamăgirea și frustrarea față de decizia UEFA, considerând că echipa României a fost dezavantajată în mod nedrept. Pe de altă parte, jucătorii și staff-ul echipei naționale au preferat să adopte o atitudine mai reținută, concentrându-se pe pregătirea viitoarelor meciuri și pe îmbunătățirea performanțelor.

Edi Iordănescu, antrenorul echipei naționale, a declarat că deși este dezamăgit de rezultat și de unele decizii ale arbitrajului, este mândru de efortul și determinarea jucătorilor săi. „Am avut o prestație bună, am luptat până la capăt și am arătat că suntem o echipă puternică. Trebuie să învățăm din aceste experiențe și să ne concentrăm pe viitor”, a spus Iordănescu.

Felix Zwayer nu este un străin de controverse

În trecut, el a fost suspendat timp de șase luni pentru implicarea sa într-un scandal de corupție legat de manipularea meciurilor. Aceste acuzații au fost aduse în urma unor investigații care au descoperit că Zwayer a acceptat mită pentru a influența rezultatul unor partide. Deși a revenit în activitate după expirarea suspendării, reputația sa a rămas pătată, iar deciziile sale în timpul meciurilor au fost adesea scrutinizate.

Decizia UEFA de a-l menține pe Felix Zwayer în funcție și de a-l numi arbitru de rezervă pentru un alt meci important reflectă politica organizației de a se baza pe evaluări interne și proceduri stricte. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă această decizie va avea un impact asupra credibilității UEFA și asupra modului în care suporterii percep imparțialitatea arbitrajelor în competițiile internaționale.

Meciul România – Olanda și controversa din jurul arbitrului Felix Zwayer au arătat cât de important este rolul arbitrajului în sport și cum deciziile luate pe teren pot influența percepțiile și reacțiile suporterilor. Decizia UEFA de a nu-l suspenda pe Zwayer a stârnit reacții mixte, dar pentru mulți, aceasta este o oportunitate de a reflecta asupra necesității de transparență și echitate în sport.