Colesterolul are o importanta vitala in producerea hormonilor, a compusilor celulari si a invelisurilor protectoare ale nervilor, dar organismul este perfect capabil sa fabrice tot colesterolul de care are nevoie, fara ajutorul alimentatiei.
Organismul dumneavoastra nu cere mai mult, iar daca consumati un surplus de colesterol, el nu-l utilizeaza. De aceea este atat de importanta alimentatia in controlul colesterolului.
Daca consumati prea mult, excedentul va bloca circulatia in vene si artere, iar aceste blocaje sunt responsabile pentru atacurile vasculare si crizele cardiace.
In afara de medicamente, colesterolul poate fi tinut in frau si cu ajutorul unor alimente si plante. Iata cateva remedii naturiste pentru scaderea colesterolului:
Bautura anti-colesterol: Varsati o cana de lapte de soia in bolul mixerului, adaugati doua linguri de seminte de in inmuiate in prealabil, si cateva fructe rosii, proaspete sau congelate. Mixati toate ingredientele.
Proteina din soia si semintele de in fac sa scada nivelul colesterolului rau si il ridica pe cel bun, in vreme ce fibrele continute in fructele rosii duc la scaderea valorilor generale ale colesterolului. Uleiul de germeni de porumb:
Un tratament naturist deosebit de eficient pentru reducerea colesterolului este uleiul de germeni de porumb, cu conditia ca acesta sa fie utilizat in stare naturala, deoarece prin prajire sau fierbere isi pierde proprietatile curative.
In consecinta, il puteti folosi cu succes atat la salate, precum si la mancaruri gatite, dar in acest caz uleiul se va adauga la sfarsit, dupa prepararea lor prin fierbere.
Infuzie de frunze de maslin: Se bea, timp de 21 de zile pe luna, 3 cani de infuzie preparata din 10 frunze de maslin la o cana de apa. Infuzia trebuie consumata cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.
Boabe de mustar: De trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, se inghite cate o lingurita cu boabe de mustar (se gasesc la Plafar).
Le puneti pe limba si le luati ca pe medicamente, cu apa, fara a le zdrobi. Dupa circa trei saptamani, colesterolul va ajunge la normal, iar dupa circa 4 luni, si lipidele din sange se normalizeaza.
Ceai de ventrilica: Se beau doua cani pe zi, infuzie preparata din o lingurita la cana.
Tinctura de salata verde: Alegeti salata netratata cu ingrasaminte chimice.
Pentru prepararea tincturii aveti nevoie de 1/2 litru alcool rafinat de cereale (50gr.) in care se pun 300-400 g frunze foarte verzi si mijlocii ca marime.
Se lasa sapte zile la macerat, scuturandu-se din cand in cand. Se filtreaza si se iau cate 30 de picaturi, de trei ori pe zi, diluate cu ceai de ventrilica sau patlagina. Remediu anticolesterol cu lamaie: Cumparati lamai de marimea unui ou maricel.
In fiecare zi, taiati una in jumatate. O parte o stoarceti intr-un pahar, cealalta o taiati marunt si o puneti la fiert in 1/4 l apa + o lingurita de zahar.
Se lasa sa fiarba la foc mic pana cand coaja se inmoaie, dupa care se ia, se scurge bine si se amesteca cu sucul pus in pahar. Continutul se imparte in jumatate.
O parte se ia dimineata, cu o jumatate de ora inainte de masa, cealalta se ia cu o jumatate de ora inainte de masa de pranz. Urmati reteta doua-trei luni, apoi mergeti la control.
Usturoiul: Incercati sa consumati in fiecare zi cel putin un catel de usturoi. Bulbii contin un compus al sulfului numit alicina, care raspandeste un miros neplacut, dar scade semnificativ colesterolul.
Ulei de masline: Numeroase studii au dovedit ca el scade valorile LDL-ului (colesterolul rau) si le creste pe cele ale HDL-ului (colesterolul bun). E suficient sa consumam 2 linguri de ulei de masline pe zi, pentru a scadea nivelul colesterolului, in mod semnificativ, intr-o singura saptamana.
Seminte de in: Sunt o sursa bogata de Omega 3 si de fibre solubile. Dupa ce sunt date prin rasnita de cafea, amestecati-le cu iaurt si cu cereale, la micul dejun.
Un studiu realizat recent in Olanda a dovedit ca inul – 2 linguri de seminte pe zi – duce la scaderea colesterolului cu aproximativ 18%!
Mestecati-le bine, caci nefaramitate suficient, strabat tubul digestiv fara a-si delivra continutul.