Radio Simplu

Locul binecuvantat din Romania unde te vindeci de batranete. Mii de turisti straini vin aici sa-si caute leac

Inca din vremea povestilor, oamenii au cautat un taram al tineretii fara batranete si al vietii fara de m0arte. Un astfel de loc deja promis ar fi Raiul, dar parca nimeni nu s-ar grabi sa ajunga benevol acolo unde nu e intristare si nici suspin.

De aceea, au cautat alternative terestre. Si daca altii le-au gasit, poate, aiurea in lumea asta mare, noi, romanii, avem la indemana un astfel de loc binecuvantat, la Techirghiol. Si cum suntem un popor generos, il impartim an de an cu miile de turisti straini veniti aici sa-si caute de leac.

Legenda spune ca pe malul unui lac sarat si urat mirositor se incropise un sat. De bine, de rau, oamenii de acolo isi facusera un rost, dar singurul lor necaz era apa, pe care erau nevoiti s-o aduca de la mare distanta. Cel care se ocupa de trebusoara asta era un turc, Bechir.

Cat a fost tanar, toate i-au mers struna: isi inhama calul la caruta si aducea apa, cat ai clipi. La batranete insa, sacagiul si calul sau botezat Techir, pentru ca era vargat precum o zebra, abia de se mai puteau misca, dar continuau sa care, taras-grapis, apa in sat.

Intr-o zi de vara zapusitoare, Bechir s-a oprit sa se odihneasca pe marginea lacului mai sarat ca apa marii si a dat jos hamurile calului.

Techir, indata ce s-a vazut liber, a intrat in apa si a inceput sa necheze vesel. Batranul turc l-a privit mai intai incremenit apoi, vazand cat de fericit este animalul, i-a urmat exemplul.

Dupa cateva scalde in lac, stapan si animal pareau vindecati de batranete. Vestea s-a raspandit ca gandul si, in cinstea celui care descoperise minunea, au botezat lacul Techirghiol, adica lacul lui Techir.

Primul care pare sa fi apreciat cum se cuvine „com0ara” gasita de calul turcului a fost Ion Movila care, in 1899, pune bazele statiunii balneare Techirghiol-Movila. Importanta deosebita a statiunii se datoreaza lacului, al carui namol are o mare valoare terapeutica.

Lacul – in suprafata de 1060 ha, lung de 7 km si adanc pana la 10 m – se afla intr-o veche vale de apa curgatoare in care a patruns apa marii. Cu timpul, vantul si valurile i-au astupat gura, inchizand limanul cu un perisip care se afla intre Eforie Nord si Eforie Sud.

Debitul de apa pe care il primeste lacul din izvoare si din precipitatii fiind mai mic decat cantitatea de apa care se evapora, nivelul sau e scazut, atingand 1,5 m sub nivelul marii. Tot din acesta cauza, apa lacului este de peste sase ori mai sarata decat apa marii.

Namolul lacului, de origine vegetala si animala, este bogat in substante minerale si hormonale.

Unele dintre ele sunt ionizate, altele se afla in stare nativa, posedand o mare energie, ceea ce explica eficacitatea lor. In lac se produc tot timpul transformari, oxidari, reductii cu degajari de gaze, cu productie de hormoni, de vitamine, de energie electrica si de emanatii radioactive tolerate.

Baile de ghiol si aplicatiile cu namol sunt indicate in tratarea afectiunilor reumatismale si ale aparatului locomotor, artritelor, bolilor ginecologice, a diferitelor forme de tuberculoza extrapulmonara, a sechelelor posttraumatice si ale poliomielitei, osteomielitei cronice etc.

Dau rezultate bune la anemii, rahitism, limfatism, indeosebi la copiii slab dezvoltati. Temperatura apei din lac fiind mai ridicata decat a apei din mare, da posibilitatea bolnavilor reumatici sa faca bai.

Totusi, tratamentul la Techirghiol este contraindicat in stari febrile, tuberculoza pulmonara, tensiune arteriala, leziuni cardiace, insuficienta renala etc.

Dupa mai bine de un secol de existenta „gloria” statiunii, care primise deja numele de Eforie Sud, a mai scapatat, dar asta nu inseamna ca nu este asaltata in fiecare vara de mii de romani si straini, care vin sa-si vindece aici afectiunile reumatismale sau locomotorii si sa se bucure de farmecul special al locurilor, chiar daca nu mai au demult aspectul salbatic, din vremea cand, nechezand tinereste ca un murg, calul lui Bechir da lumii de stire ca aici poate fi gasit taramul tineretii fara batranete si al vietii fara de m0are.