Radio Simplu

Regim alimentar pentru pacientul cu hipertiroidism

Atunci cand pacientul are o glanda hiperactiva, care produce hormoni tiroidieni in exces, primeste diagnosticul de hipertiroidism.

Hipertiroidismul provoaca o serie de simptome, incepand de la oboseala cronica si insomnii, pana la scadere in greutate si palpitatii. Dupa ce incepe administrarea tratamentului, pacientul resimte o ameliorare a simptomelor si o imbunatatire a starii generale.

Nu exista un regim alimentar special pentru pacientul cu hipertiroidism, insa o serie de alimente sunt benefice pentru acest pacient, in timp ce altele ii saboteaza incercarile de a tine activitatea glandei tiroide sub control.

Alimente recomandate pacientului cu hipertiroidism

Alimente sarace in continutul de iod – pentru a reduce cantitatea de hormoni tiroidieni se recomanda consumul alimentelor care nu contin iod, precum sarea neiodata, albusurile de ou, cafeaua si ceaiul, fructele proaspete sau din conserva, painea de casa, nucile si untul de nuci, ovazul, cartofii, mierea.

Legumele crucifere – aceste legume impiedica glanda tiroida sa foloseasca iodul din alte alimente. Pacientul cu hipertiroidism se va simti bine daca va consuma alimente precum broccoli, varza de Bruxelles, varza Kale ori conopida.

Alimente bogate in continutul de fier – fierul poate pondera activitatea glandei tiroide, asa ce e recomandat consumul de alimente bogate in fier precum lintea, carnea rosie, nucile, spanacul, carnea de pui sau de curcan ori cerealele integrale.

Alimentele care contin calciu si vitamina D – hipertiroidismul afecteaza densitatea osoasa, de aceea e important ca pacientul care sufera de aceasta afectiune sa consume calciu si vitamina D din belsug, astfel incat sa mentina oasele puternice si sanatoase.

Se recomanda in mod deosebit consumul de: spanac, varza Kale, bame, lapte de migdale imbogatit cu calciu, cereale imbogatite cu calciu si vitamina D, ficat de vita, peste gras si ciuperci.

Grasimi sanatoase – pestele gras, dar si uleiul de masline ori cel din seminte de in sunt recomandate pacientului cu hipertiroidism. Grasimile sanatoase reduc inflamatia din organism si ajuta pacientul sa isi mentina greutatea.

Alimente contraindicate pacientului cu hipertiroidism

Alimentele bogate in continutul de iod – iodul in exces agraveaza hipertiroidismul, asa ca e indicat sa se evite consumul acestuia. In acest sens, se va evita sau limita consumul de sare iodata, de alge, de fructe de mare, de produse lactate, de galbenus de ou.

Alimentele bogate in nitrati – aceste substante chimice determina glanda tiroida sa absoarba iod in exces, cauzand astfel marirea acestei glande si agravarea hipertiroidismului.

Nitratii se regasesc si in unele alimente naturale precum telina, patrunjelul, andivele ori varza, insa se regasesc mai ales in carnea procesata – in carnati, bacon, mezeluri.

Cerealele rafinate – procesarea cerealelor le face sa isi piarda din calitatile nutritionale, afectand in mod deosebit continutul de vitamine din complexul B.

Fiind alimente cu un indice glicemic mare, cerealele determina cresterea brusca a nivelului de zahar din sange, favorizand indispozitia si accentuand simptomele neplacute cauzate de hipertiroidism. Se vor evita asadar pastele, painea din comert, dar si produsele de patiserie.

Cofeina – cofeina din ceaiul negru, cafea sau bauturi energizante poate fi daunatoare pacientului cu hipertiroidism. Asta pentru ca aceasta poate agrava simptomele precum anxietatea, insomniile si palpitatiile, mai ales daca este consumata in cantitati mari.

Uleiurile hidrogenate – uleiurile partial hidrogenate sunt, de fapt, grasimi trans, care afecteaza sanatatea cardiovasculara si cresc riscul de diabet de tip 2. Insa limitarea sau evitarea consumului de uleiuri hidrogenate poate reduce chiar si simptomele hipertiroidismului.

Surse bogate in uleiuri hidrogenate sunt: cartofii prajiti, alimentele de tip fast-food, gogosile, produsele de patiserie, margarina, prajiturile.

Ca in cazul oricarei alte afectiuni, si pentru hipertiroidism se recomanda adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate, care sa asigure organismului nutrientii de care are nevoie.

Bineinteles, este foarte important sa se urmeze si tratamentul recomandat de medic, acesta fiind esential pentru starea de bine a pacientului cu hipertiroidism. Prin tratament, alimentatie, dar si stil de viata sanatos, activitatea glandei tiroide poate fi reglata.