Radio Simplu

Imi place cozonacul cu consistenta moale si pufoasa – reteta simpla de la bunica

SECRETE PENTRU PREGĂTIREA ALUATULUI PENTRU COZONACI

1. Cei mai delicioși cozonaci sunt cei pregătiți în ajunul Paștilor. Înainte de a pregăti cozonacii, aveți grijă să aduceți în ordine bucătăria și gândurile. În momentul pregătirii aluatului, este important să aveți dispoziție bună, să gândiți pozitiv, să fiți calm și relaxat și să nu vă grăbiți.

2. Aluatul pentru cozonaci (și în general aluatul cu drojdie) este foarte delicat și sensibil la temperatură, de aceea aveți grijă ca în timpul pregătirii aluatului în bucătărie să fie foarte cald și să se evite curentul. Încălziți cuptorul în prealabil.

3. Scoateți toate produsele (ingredientele) de la frigider. Acestea trebuie să fie la temperatura camerei atunci când le amestecați.

4. Drojdia potrivită reprezintă jumătate din succesul preparării unui cozonac reușit. Alegeți pentru pregătirea cozonacilor doar drojdie proaspătă (moale și umedă, ce se aseamănă cu o bucată de plastilină), din care o să vă iasă un aluat foarte moale, dens și aerat.

Înainte de a pregăti maiaua, convingeți-vă că drojdia este proaspătă – ea trebuie să se sfărâme ușor și să miroase plăcut a lapte.

5. Înainte de a pregăti aluatul, cerneți neapărat făina – este încă o regulă importantă pentru un aluat ușor și aerat.

6. Pentru ca maiaua să crească bine, puneți vasul în care se află, într-un alt vas cu apă călduță (nu fierbinte!) și acoperiți maiaua cu un prosop.

7. Frământați aluatul pentru cozonaci doar cu mâinile. Trebuie să-l frământați destul de mult, până nu se mai lipește deloc de mâini și de masă.

SECRETE PENTRU PREGĂTIREA UMPLUTURII ȘI COACEREA COZONACILOR

1. Pentru ca cozonacii să aibă o frumoasă nuanță de auriu, folosiți ouă de casă și adăugați în aluat un pic de curcuma (turmeric) sau tinctură de șofran (1 linguriță de șofran pulbere+50 ml de vodca. Lăsați să se infuzeze câteva ore).

2. Pentru o aromă mai intensă, adăugați în aluat puțină vanilie, nucșoară, semințe de cardamon pisate în mojar sau 2-3 linguri de rom.

3. Pe lângă stafide, puteți adăuga în aluat caise uscate tăiate mărunt, zest de citrice, fructe confiate sau nuci mărunțite (cele mai potrivite sunt migdalele și alunele).

4. Ungeți formele pentru cozonaci cu ulei și puneți în ele forme mai mici (de hârtie) pentru cozonaci – în așa mod veți putea scoate mai ușor cozonacii din forme.

5. Umpleți cu aluat aproximativ ⅓ din formă și lăsați la loc cald până își dublează volumul. La coacere, aluatul va mai crește.

6. Înfigeți câte un bețișor de frigărui în centrul fiecărui cozonac. În așa mod, cozonacul va crește uniform, iar dvs veți ști când este gata cozonacul (bețișorul trebuie să iasă din cozonac uscat și curat).

7. Puneți pe treapta de jos a cuptorului o tavă cu apă, iar deasupra tava cu cozonaci. Astfel cozonacii vor ieși mai pufoși și mai fini. Nu deschideți ușa cuptorului în timpul coacerii, pentru că va intra aer rece înăuntru și astfel cozonacul nu va mai crește.

8. Dacă bețișorul de frigărui încă este umed când îl scoateți, dar cozonacul începe deja să se ardă deasupra, acoperiți-l cu o folie de staniol unsă cu unt pe interior.

SECRETE PENTRU ORNAREA COZONACILOR

1. Turnați glazura peste cozonacii bine răciți, astfel aceasta se va întinde frumos pe cozonac și nu va crăpa.

2. Pentru un gust mai acrișor, puteți adăuga în clasica glazură de albușuri cu zahăr pudră, puțin suc de lămâie.

3. Puteți face desene din ciocolată topită pe cozonacii cu glazură albă. Dacă vă doriți niște cozonaci mai colorați, puteți adăuga în glazura albă coloranți alimentari naturali de diferite culori.

4. Dacă v-ați plictisit de banalul zahăr colorat sau de ornamentele gata preparate din comerț, puteți orna cozonacii cu fructe confiate multicolore, figurine de marțipan sau chiar flori naturale.

5. Lăsați cozonacii să se răcească bine, până la temperatura camerei, apoi înveliți-i în hârtie de copt. Astfel se vor păstra mai bine până la Paște și chiar mai mult.