Radio Simplu

Locul din România vânat de străini. E un loc unic, te întorci în trecut, puţini turişti români îi calcă pragul

GALERIE FOTO (7)

Unul dintre cele mai frumoase locuri din România se află chiar în estul Transilvaniei. Este vorba despre satul Cernat, cunoscut sub numele de ținutul apelor vindecătoare și al conacelor impresionante. Mii de turiști se grăbesc, an de an, să viziteze aceste peisaje incredibile.

Cum arată satul Cernat din Covasna
Tradiții superbe, preparate autohtone aromate, obiceiuri străvechi și muzee fascinante, acestea ar fi doar câteva dintre cuvintele cheie ce descriu satul Cernat din Transilvania.

Este așezat în Depresiunea Târgu Secuiesc, la poalele estice ale munților Bodoc, prin care trece DN11, drumul național care leagă orașele Brașov, Târgu Secuiesc și Onești. Este alcătuit din două așezări distincte din punct de vedere geografic: Cernatul de Sus și Cernatul de Jos.

Situat pe tărâmul de la Curbura Carpaților, așezarea din inima Ardealului atrage mii de turiști în fiecare an. Reprezintă un loc special în care cultura se împletește cu tradițiile și obiceiurile românești.

Unul dintre locurile pe care trebuie să le vizitezi neapărat este muzeul ”Haszmann Pal”, în care foarte mulți compatrioți au donat, de-a lungul timpului, lucruri păstrate de la bunici și străbunici pentru a îmbogăți patrimoniul muzeului, cu mii de piese rare, de colecție.

Mii de turiști vizitează, anual, localitatea din estul Transilvaniei
Comuna din județul Covasna îmbină armonios arhitectura cu istoria, iar aici turiștii au parte de peisaje spectaculoase, feerice.

Satul a fost atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1332. Pe teritoriul Cernatului au fost făcute descoperiri arheologice care demonstrează prezența și activitatea umană cu mult înainte de acest an.

În locul unde se află biserica reformată arheologii au descoperit un strat cu ceramică pictată Ariușd-Cucuteni, ceramică decorată cu sfoară aparținând culturii Coțofeni și un strat de cultură dacică din a doua epocă a fierului.

„Pe dealul „Vârful cu mesteceni” au fost descoperite topoare de piatră din epoca neolitică, o secure de bronz și fragmente ceramice din epoca bronzului.

Pe teritoriul satului s-au găsit un fragment dintr-un vas lustruit și o cană ce ar putea aparține epocii medievale.

În locul numit „Dealul de aur”, cu ocazia săpăturilor făcute din 1961, s-a indentificat o așezare Starcevo-Criș.

În locul numit „Pământul lui Róbert„, s-a găsit o așezate antică unde au fost descoperite fragmente ceramice lucrate manual sau la roată, vase de import (Mirmeki) fragmentare, din epoca dacică (sec. III-II î.e.n.) și fragmente de ceramică romană din secolul al II-lea.

Pe malul drept al văii Cernatului a fost descoperit un semibordei cu pietrar aparținând unei așezări din sec. XI – XII, iar în locul numit „Grădina Sfântă” au fost găsite urmele unei biserici romanice din secolul al XIII-lea.

Pe înălțimea „Cetatea Ika” se găsesc resturile unei cetăți cu zidurile din piatră legate cu pământ, de formă ovală și turnuri, datând din sec. XIII – XIV.”, notează cei de la Turist prin România.