Radio Simplu

Tot ce trebuie sa stii despre hemiplegie: Cauze, optiuni de tratament si preventie

Afectiunile neurologice reprezinta un grup vast de boli si tulburari care afecteaza sistemul nervos central si periferic, incluzand creierul, maduva spinarii si nervii. Aceste afectiuni pot avea un impact profund asupra functionarii corpului si a calitatii vietii pacientilor, influentand miscarea, sensibilitatea, perceptia, gandirea si emotiile. Printre cele mai comune afectiuni neurologice se numara accidentele vasculare cerebrale, scleroza multipla, boala Parkinson, epilepsia si neuropatiile periferice. Diagnosticul si tratamentul adecvat al acestor afectiuni sunt esentiale pentru ameliorarea simptomelor si imbunatatirea vietii pacientilor.

Ce este hemiplegia?

Hemiplegia reprezinta o afectiune neurologica grava, caracterizata prin paralizia completa sau partiala a unei jumatati a corpului, fie stanga, fie dreapta. Aceasta conditie este provocata de leziuni ale caii piramidale, un important fascicul de fibre nervoase ce leaga cortexul cerebral de maduva spinarii, responsabil pentru controlul miscarilor voluntare. Consecintele hemiplegiei includ pierderea totala a motilitatii voluntare pe partea afectata a corpului, impreuna cu modificari semnificative ale tonusului muscular, manifestandu-se prin slabiciune musculara, spasticitate si dificultati in coordonarea miscarilor.

Principalele cauze ale hemiplegiei

Accidente Vasculare Cerebrale (AVC)

Accidentele vasculare cerebrale reprezinta cea mai frecventa cauza a hemiplegiei. Ele pot fi de doua tipuri: ischemice si hemoragice. AVC-ul ischemic apare atunci cand un vas de sange din creier este blocat, de obicei de un cheag, ducand la intreruperea fluxului sanguin si la afectarea tesutului cerebral. AVC-ul hemoragic, pe de alta parte, este cauzat de ruperea unui vas de sange, ceea ce duce la sangerare in creier si presiune crescuta asupra tesutului cerebral. Ambele tipuri de AVC pot duce la hemiplegie prin distrugerea zonelor cerebrale responsabile de miscarea voluntara.

Traumatisme craniocerebrale

 

Traumatismele craniocerebrale sunt o alta cauza majora a hemiplegiei. Acestea includ orice lovitura severa sau leziune a capului care poate deteriora creierul. Traumatismele pot fi rezultatul accidentelor auto, caderilor, agresiunilor sau altor incidente care produc impact direct asupra craniului. Deteriorarea creierului cauzata de astfel de traumatisme poate intrerupe functionarea normala a neuronilor si a circuitelor nervoase, ducand la paralizie pe o parte a corpului.

Tumori cerebrale

Tumorile cerebrale pot fi, de asemenea, o cauza a hemiplegiei. Acestea pot fi benigne (non-canceroase) sau maligne (canceroase), si pot creste in diverse regiuni ale creierului. Tumorile pot exercita presiune asupra tesutului cerebral inconjurator si asupra cailor nervoase esentiale pentru controlul miscarii. In functie de localizarea si marimea tumorii, aceasta poate interfera cu transmiterea semnalelor nervoase, ducand la slabiciune musculara si paralizie partiala sau completa pe o parte a corpului.

Infectii ale sistemului nervos central

Infectiile ale sistemului nervos central, cum ar fi meningita si encefalita, pot cauza hemiplegie prin inflamatie si deteriorarea tesutului cerebral. Meningita este o inflamatie a membranelor protectoare care inconjoara creierul si maduva spinarii, cauzata de bacterii, virusuri sau alte microorganisme. Encefalita este o inflamatie a creierului in sine, de obicei provocata de infectii virale. Aceste infectii pot provoca leziuni cerebrale extinse, afectand capacitatea de control a miscarilor voluntare si ducand la paralizie pe o parte a corpului.

Persoane afectate

Hemiplegia poate afecta orice persoana, indiferent de varsta, dar este mai frecventa in randul adultilor in varsta din cauza incidentei mai mari a accidentelor vasculare cerebrale. Copiii pot fi, de asemenea, afectati, mai ales daca sufera de paralizie cerebrala congenitala.

Simptome

Simptomele hemiplegiei includ:

– Pierderea motilitatii pe o parte a corpului.

– Spasticitate sau flascitate musculara.

– Probleme de echilibru si coordonare.

– Tulburari de sensibilitate si perceptie.

– Afectiuni ale vorbirii si deglutitiei.

– Tulburari cognitive si emotionale, cum ar fi depresia.

Optiuni de tratament

Tratamentul hemiplegiei se concentreaza pe reabilitarea functionala si poate include:

  1. Kinetoterapie: Exercitii specifice pentru imbunatatirea mobilitatii si fortei musculare.
  2. Fizioterapie: Tehnici pentru reducerea durerii si spasticitatii, cum ar fi masajul terapeutic si electroterapia.
  3. Terapia ocupationala: Ajuta pacientii sa-si recastige abilitatile necesare pentru activitatile zilnice.
  4. Consiliere psihologica: Sprijin pentru gestionarea tulburarilor emotionale si cognitive.
  5. Medicatie: Pentru controlul simptomelor asociate, cum ar fi spasticitatea si durerea.

 

Preventie

 

Preventia hemiplegiei implica gestionarea factorilor de risc pentru accidente vasculare cerebrale si alte afectiuni neurologice:

– Controlul tensiunii arteriale si al colesterolului.

– Adoptarea unei diete sanatoase si a unui stil de viata activ.

– Renuntarea la fumat si reducerea consumului de alcool.

– Monitorizarea si gestionarea diabetului.

 

De ce sa apelezi la tratamente non-invazive la Bio Ortoclinic?

 

La Bio Ortoclinic, tratamentele pentru hemiplegie sunt personalizate si se bazeaza pe metode non-invazive, oferind mai multe beneficii:

  1. Securitate si eficienta: Evitarea riscurilor asociate interventiilor chirurgicale.
  2. Reabilitare multidisciplinara: Echipe formate din medici neurologi, kinetoterapeuti, fizioterapeuti si psihologi colaboreaza pentru un plan de tratament comprehensiv.
  3. Tehnologii moderne: Utilizarea echipamentelor avansate pentru electroterapie, ultrasunete si terapii cu unde scurte.
  4. Planuri personalizate: Fiecare pacient beneficiaza de un plan de reabilitare adaptat nevoilor specifice, monitorizat si ajustat continuu.
  5. Suport pe termen lung: Tratamentul continua si dupa faza acuta, cu monitorizari regulate si ajustari ale terapiei in functie de evolutia pacientului.

Proceduri si tehnici utilizate la Bio Ortoclinic

– Masaj terapeutic: Sedativ si tonifiant, pentru reducerea durerii si imbunatatirea tonusului muscular.

– Electroterapie: Curenti de joasa si medie frecventa pentru ameliorarea durerii si stimularea musculara.

– Terapia spasticitatii: Utilizarea curentilor Huffschmidt si MDF pentru reducerea spasticitatii.

– Kinetoterapie: Exercitii active si pasive, folosind aparate speciale pentru recuperarea functiilor motorii.

– Terapie ocupationala: Tehnici pentru recastigarea abilitatilor de autoingrijire si activitati zilnice.

Hemiplegia este o afectiune complexa care necesita un plan de tratament bine structurat si sustinut pe termen lung. Bio Ortoclinic ofera solutii non-invazive si eficiente pentru reabilitarea pacientilor cu hemiplegie, punand accent pe personalizarea tratamentelor si utilizarea tehnologiilor avansate. Cu o echipa multidisciplinara si un suport continuu, pacientii pot atinge un nivel de independenta functionala si o calitate a vietii imbunatatita. Pentru mai multe informatii si pentru programari, vizitati bio-ortoclinic.ro.