Cum recunoastem cat este de proaspat un ou este un aspect deosebit de important mai ales vara, cand toate produsele se strica mai repede.
Oul si pestele sunt doua alimente foarte perisabile, care trebuie depozitate corespunzator, altfel risti probleme serioase de sanatate.
Daca nu stii de unde provin oul sau pestele, mai bine nu manca. In general, cei care au la vanzare putina marfa sunt si cei care au produse mai naturale.
Dar cand este un ou bio? Pentru a primi calificativul de oua bio, ele trebuie sa indeplineasca o serie de conditii.
Gainile de la care provin sa nu fie stresate, adica sa fie crescute la sol, libere, si sa aiba acces atat la pasune, cat si la adapost inchis.
Fiecarei pasari trebuie sa ii revina patru metru patrati de pasune, iar in adapostul inchis sa nu fie mai mult de sase pasari pe metrul patrat, conform normelor UE de zootehnie ecologica.
Hrana gainilor trebuie sa fie alcatuita dintr-o combinatie de cereale ecolgice, fainuri proteice de origine vegetala, saruri minerale si vitamine organice (in niciun caz sintetice) si sa nu contina niciun fel de substante chimice, pesticide, aditivi, conservanti, organisme modificate genetic sau antibiotice.
In afara de provenienta oualor si a modului cum au fost obtinute, foarte importanta este prospetimea lor.
Cum recunoastem ca avem de-a face cu un ou proaspat sau nu? Se ia un bol de sticla si se cufunda ouale in el.
Cele proaspete vor sta pe fundul vasului, la orizontala. Cel care are o saptamana va sta pe fundul bolului, cu fundul usor ridicat.
Oul de trei saptamani va sta vertical, cu fundul in sus. Oul vechi va pluti la suprafata apei.
Se agita oul si, daca galbenusul se clatina in interior si se loveste de peretii oului, acest lucru tradeaza faptul ca acel ou nu este prea proaspat.
Se priveste fiecare ou in bataia unei surse de lumina.Cand oul este proaspat, se vede galbenusul in centru acestuia.