Tiny Tim este numele unui magarus adorabil care deja nu numai ca este o vedeta in caminul sau, ci si in intreaga lume.
Acest micut s-a confruntat cu mari dificultati la venirea sa pe lume, atunci cand se pare ca mama sa a refuzat sa il hraneasca.
Ceea ce il facea sa fie atat de diferit era chiar dimensiunea sa miniaturala. In primele zile de viata Tiny Tim nu era mai mare decat un iepuras.
Fiindu-le teama ca celelalte animale de la ferma sa nu ii faca rau, chiar si accidental, Jodie si Ted l-au luat in casa lor si l-au hranit in fiecare zi cu biberonul.
Chiar daca la inceput era slabit, magarusul s-a obisnuit destul de repede cu acest stil de viata, iar la un moment dat chiar a inceput sa ii placa.
Cum stapanii sai aveau deja si doi caini, Tim, crescand in preajma lor a imprumutat foarte mult din comportamentul acestora.
Ati fi surprinsi sa aflati ca acest magarus adora sa mearga la plimbare in timp ce este tinut cu o lesa, da din coada asemenea unui caine si chiar cere afara atunci cand trebuie sa isi faca nevoile.
Jocul sau preferat ramane totusi „bataia cu perne”, in care il are ca partener nelipsit pe nimeni altul decat pe Ted, stapanul sau. Cat poate fi de dragalas!
Timp de mii de ani magarii au dat “o copita” de ajutor omenirii, fiind primele animale de povara. In multe tari ale lumii magarii sunt inca folositi ca mijloc preferat de transport.
Ei sunt cu mult mai mult animale de teren decat caii. De fapt sunt foarte inteligenti in ciuda preconceptiilor din popor.
– Magarii traiesc peste 50 de ani
– Magrii sunt foarte puternici si inteligenti
– Magarul este mai puternic decat un cal de aceeasi marime.
– Magarii au o memorie incredibila – pot recunoaste zone in care au fost si alti magari pe care i- au intalnit timp de aproape 25 de ani.
Caracteristicile magarilor
– Magarii sunt greu de urnit din loc (spre deosebire de cai), dar acestia sunt foarte curiosi.
– Magarii sunt renumiti ca sunt incapatanati, dar acest lucru reprezinta rezultatul faptului ca au un simt de autoconservare foarte dezvoltat. Este foarte dificil sa fortezi un magar sa faca ceva ce ii pare contrar interesului sau sigurantei proprii.
– Magarii sunt mai independenti in gandire decat caii si vor lua o decizie doar dupa ce cugeta despre siguranta lor.
– Dresarea magarilor se bazeaza pe dovedirea acestora ca pot avea incredere in stapan ca ii va proteja. Acestia invata ce trebuie sa faca daca li se arata.
– Sunt foarte afectuosi cu omul si pot fi animale de companie extraordinare. In fapt adora sa fie in prezenta noastra.
Originea magarilor este in zone aride
– In desert un magar poate auzi ragetul altuia la o distanta de pana la 100 Km pentru ca au urechi mari. Acestea ii ajuta si la reglarea temperaturii corpului.
– Deoarece hrana in desert este putina, magarii folosesc 95% din ceea ce consuma, ceea ce inseamna ca balegarul acestora este un fertilizator de pamant destul de slab.
Sistemul digestiv al magarilor poate procesa chiar si hrana necomestibila pentru a absorbi apa din aceasta.
– Magarilor nu le place ploaia si fiind mai tot timpul in exterior aceasta le poate cauza probleme de sanatate. Blana acestora nefiind impermeabila.
Magarii sunt animale de turma
– Magarilor nu le place sa fie crescuti singuri, desi un magar singur poate trai fericit printre capre.
– Turma de magari il va alege pe cel mai puternic sa le fie lider, chiar si in cazul in care acestia sunt domesticiti. In salbaticie liderul va sta de paza pentru a preveni atacurile lupilor sau a altor pradatori.
– Membrii turmei se vor ingriji reciproc asa cum fac maimutele.
Munca magarilor de-a lungul timpului
– Bogatia egiptului antic consta in metalele pretioase aduse de catre magari din restul Africii.
– Magarii erau folositi pentru a cara matasea de- a lungul drumului matasii intre Oceanul Pacific si Marea Mediterana.
– In Grecia magarii erau folositi pe cararile stramte dintre dintre podgorii, munca acestora fiind raspandita pana la podgoriile din Spania. Magarul a fost asociat cu zeul sirian al vinului, Dionysius.
– Armata Romana a adus magarii in Nordul Europei pentru a- i folosi la munca in agricultura, pe podgorii si pentru a- i folosi ca animale de turma.
– Magarii au patruns in Anglia odata cu invazia Romanilor in anul 43 dC.
– Magarii sunt deseori o metoda de supravietuire pentru famili din diverse regiuni ale lumii. Ei ajuta la transportul apei, al lemnelor de foc, la cultivarea pamantului si la transportul bunurilor.
– Magarii pot fi folositi si ca animale de paza pentru cai, oi si capre deoarece acestia au o aversiune naturala fata de canine si le vor tine departe de turma.
– Magarii sunt deseori dusi in herghelii datorita efectului de calmare ce il au asupra cailor nelinistiti. Daca un magar traieste impreuna cu o iapa si un manz, cel din urma va apela la magar pentru sustinere atunci cand acesta va fi fost intarcat.