Radio Simplu

America pune toată Planeta pe jar: „Lumea va aluneca spre o catastrofă!” Se vorbește despre un nou Război Mondial

Schimbarea puterni în Statele Unite ale Americii este văzută cu neîncredere chiar și de către actori politici importanți. Celebrul Henry Kissinger crede că deteriorarea relațiilor SUA-China poate duce la „o catastrofă comparabilă cu Primul Război Mondial”

Fostul secretar de stat Henry Kissinger a făcut dezvăluiri șoc la Forumul Noua Economie Bloomberg. Viitoarea administraţie Biden trebuie să regăsească baze ale cooperării SUA-China pentru a evita o criză care să escaladeze într-un conflict militar.

„Lumea va aluneca spre o catastrofă”
„Dacă nu va exista o bază pentru anumite acţiuni de cooperare, lumea va aluneca spre o catastrofă comparabilă Primului Război Mondial”, a avertizat fostul diplomat de 97 de ani, care în 1972 a deschis calea unei vizite istorice în China în timpul mandatului preşedintelui american Richard Nixon.

„America şi China merg tot mai rapid într-o direcţie a confruntării, iar diplomaţia lor e condusă pe un ton tot mai puternic conflictual”, a spus Kissinger într-un interviu pentru Bloomberg News.

„Trump are o metodă mai combativă de negociere care poate fi aplicată indefinit”, a spus Kissinger explicând că la începutul mandatului său, preşedintelui american „era important să evidenţieze îngrijorările profunde ale americanilor cu privire la evoluţia neechilibrată a economiei lumii .

Cred că era important să sublinieze asta. Dar pe parcurs aş fi preferat o abordare mai diferenţiată”. Erodarea rapidă a legăturilor dintre cele două ţări în acest an arată că SUA şi China se apropie de pragul unui nou Război Rece, a precizat Kissinger, adăugând că cele două ar trebui să cadă de acord că indiferent ce alte conflicte s-ar mai crea între ele, nu vor recurge la conflict militar.

Potrivit lui Kissinger, SUA şi China ar trebui să formeze un sistem instituţional prin care un lider de încredere al preşedintelui nostru şi unul chinez de încredere pentru preşedintele XI sunt desemnaţi să rămână mereu în legătură în numele şefilor de stat.

„Este important ca fiecare dintre părţi să înţeleagă ariile sensibile ale celeilalte. Nu trebuie în mod necesar să rezolve problema, ci să o atenueze până în punctul în care să mai fie posibile avansări”, a mai spus fostul secretar de stat, conform Agerpres.