Odata cu venirea toamnei gospodinele se pregatesc pentru iarna. Acum este perioada in care camara se umple de gemuri, culceturi si muraturi. Unul din preferatele tutoror, este gemul de zmeura. Este usor de facut si se foloseste in multe retete de prajituri. In numai 30 de minute si din 3 ingrediente, obtii un gem de zmeura delicios si aromat, de care sa te poti bucura pe perioada iernii. Urmand reteta, obtii 4 borcane de gem de zmeura.
INGREDIENTE
un kg zmeura
800 g zahar
sucul unei lamai
MOD DE PREPARARE:
Zmeura nespalata dar aleasa de fructele stricate se pune in vasul de fiert cu zaharul si sucul de lamaie.
Se scutura cratita pentru o amestecare naturala si se asaza la foc mic.
Se iau spuma si impuritatile care urca la suprafata si se lasa 10 minute la foc mare.
Se pune apoi gemul in borcane, care se lasa la cuptor 10 minute. Se pun capace si se lasa sa se raceasca pe capace.
Sfaturi utile
✽ Pregateste gemul de zmeura fara niciun strop de apa, altfel gustul fructelor nu va mai fi la fel de bun.
✽ Adauga o pastaie de vanilie, dupa ce gemul a fiert, si da-o deoparte dupa ce isi lasa aroma.
✽ Ca sa fii sigura ca gemul este bine fiert, pune o lingurita pe o farfurioara si tine-o la rece timp de cinci minute. Daca gemul se incheaga si nu curge din lingurta, inseamna ca este bine fiert.
✽ Poti trece gemul de zmeura cald printr-o sita fina, daca vrei sa scapi de seminte.
Daca este posibil depozitati gemul intr-un loc intunecos, uscat si rece. Datorita umiditatii prea mari a erurului, frigiderul nu este un loc recomandat.
Citeste si reteta pentru gemul de caise.
Daca vrei ceva deosebit poti sa inveti sa faci dulceata de ardei iuti.