Radio Simplu

Reteta: dulceata de ardei iuti

Dulceata de ardei iuti este dulce, acrisoara si picanta exact cat trebuie pentru a insoti fripturi rumene, mezeluri de casa, branzeturi. O reteta simpla si ieftina, la indemana oricui. Se prepara cu ardei iuti, otet si zahar si este o conserva pentru iarna.

Ingrediente pentru 2 borcane de 300 ml

500 g ardei iuti cantariti intregi, necuratati
250 ml otet de masa simplu (de 9 grade)
200 g zahar
1 varf de cutit de sare

Mod de preparare

Mai intai se spala ardeii intregi cu apa si se scurg. Apoi se despica pe lung si se indeparteaza coditele si semintele. Iuteala este concentrata in seminte si in nervuri. Se pregateste un mic castron cu apa rece in care poti sa pui fasiile de ardei. Pont: daca doriti sa mai atenuati iuteala ardeilor puteti adauga 100 ml de otet in aceasta apa. O alta varianta de diminuare a iutelii din ardei este oparirea lor scurta (3-5 minute) in apa clocotita urmata de scurgerea lor. Puteti incerca si aceasta versiune.

SIROPUL PENTRU DULCEATA DE ARDEI IUTE

Se ia o craticioara potrivita in care pui zaharul si otetul. Se lasa la foc pana fierb. La inceput bucataria se va umple de miros intepator de otet… care insa va disparea in cateva minute deoarece se evapora. Siropul trebuie sa fie legat moderat. Testul se face cu picatura de sirop pe o farfurioara (la temperatura camerei, nu scoasa din frigider sau congelator!). Daca picatura isi pastreaza forma dar curge daca farfurioara este inclinata inseamna ca este ok.

Apoi se aseza bucatelele de ardei iute in acest sirop si se  reduce flacara la mediu. Se poate pune  si un varf de cutit de sare.  Ardeii fierb cca. 30 de minute, amestecand din cand in cand. Daca sunt din cei carnosi isi vor lasa zeama. Daca sunt  mai seci, va trebui sa puneti intre 100 – 200 ml de apa pentru ca siropul va scadea foarte mult si se va carameliza.

 

Am lasat dulceata de ardei iute la racorit cateva ore. In acest rastimp ardeii (sau orice alte fructe) absorb siropul de zahar din jur si devin grei, se lasa la fund.