Radio Simplu

Dulceata de caise. O reteta usor de facut

Caisele sunt printre fructele cele mai potrivite pentru gem, marmeladă, dulceață sau compot. Sunt aromate, dulci-acrișoare iar un gem de caise este cel mai recomandat pentru multe prăjituri, rulade, cornuri, clătite etc.

Ingrediente dulceata de caiese

  • 5 kilograme de caise cântărite fără sâmburi
  • 3,75 – 5 kilograme de zahăr (adică o proporție zahăr/fructe de la 0,75:1 până la 1:1, după gust)
  • zeama de la 1 lămâie sau, în lipsă, ½ plic de sare de lămâie

Cum facem dulceața de caise?

Fructele curățate se așează într-o cratiță mare, în straturi, alternativ cu zahăr. Se lasă peste noapte, să își elibereze siropul, apoi se pun la fiert la foc iute, îndepărtând spuma și lăsând să fiarbă până când scade la consistența dorită. În vasul cu dulceața nu se amestecă, doar se scutură cratița din când în când, ca să nu se dezintegreze caisele. Marginea cratiței se șterge cu un prosop înmuiat în apă rece, ca să nu se caramelizeze siropul lipit de cratiță și să afecteze neplăcut culoarea dulceții. La final, se poate adăuga miez de sâmburi de caise ușor zdrobit, pentru o aroma subtilă de migdale.

Sterilizarea borcanelor

Între timp, aprindeți cuptorul și îl încingeți la 100-110°C. Pe măsură ce borcanele se umplu cu gemul fierbinte, se pun și capacele și se întorc cu susul in jos. Când s-a terminat umplerea, borcanele se întorc și se așează pe o tava metalică. Se dă tava cu borcane la cuptor și se lasă acolo timp de 30 de minute, apoi se stinge cuptorul și borcanele cu gem de caise se lasă în continuare în cuptor până se vor răci. Gemul va rezista fără probleme chiar și câțiva ani, cu toate că nu conține niciun fel de conservanți.

Cum se imbuteliază gemul sau dulceata

Se începe umplerea cu gem a borcanelor sterilizate și uscate. E important să așezați fiecare borcan pe o tăviță sau farfurioară metalică sau pur și simplu să așezați borcanul deasupra unei lame de cuțit. Metalul va prelua șocul termic, astfel vom preîntâmpina să se spargă borcanele când turnăm gemul fierbinte.