Radio Simplu

Retata compot de rubarbă

Rubarba are o grămadă de denumiri Revent, Rabarbară sau Rubarbă. Dar este vorba de aceeași plantă perenă cu tulpini lungi și cărnoase de culoare rozalie numai bună pentru plăcinte, tarte, cobblere și alte minunății.

 

Ingrediente

  • 1 păstaie de vanilie
  • 1,5 l apă
  • 100 gr. zahăr
  • 500 gr. rabarbăr curățat și tăiat cuburi
  • sucul de la 2 lămâi
  • mentă proaspătă

 

 Mod de preparare

In primul rând se culege rabarbărul din grădină și se spală. Se folosesc doar tijele. Frunzele nu sunt ok, conțin acid oxalic. Acidul oxalic irită membrana intestinelor când este consumat și poate fi fatal în doze mari. Deci aruncați frunzele. După spălarea tijelor se îndepărtează pielița. Poate vă întrebați de ce rabărbărul meu este galben și nu roșu ca cel din comerț. Așa și este. Există două feluri de rabarbăr cea intens colorată în roșu care o găsiți la supermaket și e de import și cea din piețe care e de la noi din grădini și care e mai verde.

Se pune la fiert apa împreună cu vanilia ( eu am folosit o singură păstaie) și cu zahărul. Când apă dă în clocot și zahărul este topit se adaugă bucățelele de rabarbăr. Se lasă la fiert 2-3 minute cât să se înmoaie puțin și se îndepărtează e pe foc. Se lasă să se răcească și se adaugă sucul de la 2 lămâi și câteva frunze de mentă. Pe cât este de simplă acestă rețetă pe atât este de efect. Și dacă îl țineți la frigider poate rezista mai multe zile.

Rubarba poate fi preparata in mai multe feluri: dulceata, gem, sirop, inghetata de rubarba, ceai dar si in salate, prajituri, placinte cu rubarba, iar in unele tari se foloseste si ca muratura.

 

Rubarba are proprientăţi anti-cancer care reduc riscul de cancer şi dezvoltarea anormală a celulelor. Datorită conţinutului mare de fibre, rubarbă este indicată în cazurile de indigestie. Rubarbă proaspătă rece ajută la echilibrarea acizilor stomacali şi la reglarea digestiei. De asemenea, este tonică şi regeneratoare a celulelor hepatice, scade tensiunea arterială şi reduce colesterolul rău. Nu este recomandat consumul de rubarbă persoanelor care suferă de gută.