Radio Simplu

Reteta zacusca de peste. O zacusca inedita

Se foloseste orice fel de peste gras, de apa dulce sau oceanic. Sa nu incercati cu peste alb, pentru ca iese fada zacusca, uscata, fara gust. Am facut si din peste mic, prins la undita, cat palma si din peste mare si a iesit foarte buna. Cea mai buna zacusca a iesit din novac sau macrou. (Din somn sau scrumbie/sardina, iese buna zacusca, dar cu gustul specific, asa ca nu recomand).

Ingrediente

-3 kg peste (fara cap si coada)
-1,5 kg ceapa
-500 g morcov
-2 kg rosii gogonele,bine coapte
-2 kg ardei rosii capia mai carnosi
-500 ml ulei
-250 ml otet
-1 lingurita zahar
-sare, frunze dafin, ardei iute, piper, usturoi

Mod de preparare

Zacusca de peste facuta dupa o reteta originala, pescareasca

Pestele curatat, fara cap, taiat bucati , se pune la fiert in apa cu sare si otet, cat sa acopere pestele, nu mai mult.

Se spumeaza si se fierbe pana cand carnea se desprinde de pe os. Se lasa la racit, apoi se curata carnea de pe oase.

Daca mai raman eventuale osisoare mici, care au scapat, se vor alege la tocat sau se dizolva in otet, la fiert.

Se poate da pestele prin masina de tocat sau pur si simplu scos de pe oase, dupa fierbere si rupt bucati.

Daca este fiert bine in apa cu otet, oasele se macereaza si nu se simt. Mie-mi place sa se vada pestele bucatele, nu sa fie pasta.

La gust este la fel ca o conserva de peste in sos tomat.
Separat se face zacusca, la fel ca cea traditionala. Ceapa maruntita si morcovul dat pe razatoarea mare, se inabusa in ulei cu apa, pana se inmoaie, se adauga ardeii copti pe jar (eu nu-i prajesc in ulei, prefer varianta mai light, dar se pot face si asa).

Se lasa sa dea cateva clocote si se adauga rosiile facute suc sau curatate de seminte si pielite si apoi date prin masina de tocat sau robot.

Se lasa la fiert pana se leaga sosul, se pun pestele, frunze de dafin, sare, piper, 1 ardei iute taiat marunt , 2-3 catei de usturoi si o lingura zahar.

Se lasa la fiert si se adauga dupa gust zeama ramasa de la fierberea pestelui. Eu pun jumatate din zeama cu otet, nu-mi place prea acra.

Se lasa la racit, se scot foile de dafin (altfel zacusca va deveni amara), se pune in borcane si se sterilizeaza la bain-marie, o ora din momentul in care au dat in fiert. Se scot fierbinti, se aseaza intre paturi si se lasa 3-4 zile sa se raceasca incet.

Loading...