Toamna este sezonul in care gospodinele nu mai stiu cum sa isi pregateasca camara cu bunatati pentru iarna. Zacusca de dovlecei este una delicioase ce nu necesiita mult timp. Zacusca se face in cratita cu fung gros, ca sa nu se lipeasca. Trebuie sa fie cat mai larga, in asa fel incat evaporarea lichidului sa se faca rapid. Daca veti face zacusca in oala, fierberea va dura mai mult. Deci, obligatoriu, cratita sau si mai bine, ceaun.
Ingrediente
– 4 kg dovlecei fragezi
-1,5 kg ceapa
-1,5 kg rosii coapte, carnoase
-1,5 kg ardei gras rosu sau gogosar, kapia
-1-2 morcovi
-200 ml ulei (se poate mai mult)
-1 lingura sare
-piper dupa gust (eu pun jumatate de lingurita rasa, dar noi mancam picant)
-2 frunze dafin
-2-3 catei de usturoi (optional)
Mod de preparare
Dovleceii nu trebuie curatati de coaja, le tai doar codita si varful, apoi ii dau pe razatoarea fina. Se adauga acum putina sare, se amesteca si se lasa deoparte. Ceapa se curata si se taie marunt.
Ardeii grasi se coc si se curata. Daca veti folosi ardei grasi obisnuiti, zacusca va avea un gust usor amarui. Eu prefer ardeii rosii sau kapia, ardei dulci si carnosi, care dau si culoare rosie intensa.
Se pune o cratita mare, cu fund gros pe foc si se adauga uleiul. Eu nu folosesc mult ulei si nici nu fac prajeli decat foarte rar, prefer sa inabus totul. Dar puteti adauga mai mult ulei, daca asa doriti. Pentru mine, e perfecta reteta asa, cu putin ulei.
Se pune ceapa si se lasa 2-3 minute, amestecand mereu, apoi se adauga o cana cu apa. Se lasa sa se inabuse la foc potrivit. Se amesteca din cand in cand. Dupa 10 minute, se adauga si morcovul ras sau taiat cubulete, cum doriti. Cand scade lichidul, se mai adauga cate putina apa calda. Cand ceapa este bine inmuiata, se adauga dovleceii rasi si bine scursi. Fiind lasati cu sare, isi vor lasa multa apa. Acum se pun si ardeii copti curatati si taiati marunt. Se lasa sa fiarba impreuna cam 10 minute, apoi se adauga rosiile date pe razatoare. In felul acesta se elimina coaja. Acum se pun sarea, piperul si dafinul.
Se lasa sa fiarba totul, amestecand des, pana cand scade zeama si se aduna uleiul deasupra. Acesta este semnul ca zacusca este gata. Gustati si vedeti daca mai trebuie sare. Se poate adauga acum si o lingurita de zahar, pentru ca va taia aciditatea rosiilor, dar eu nu folosesc zahar, l-am eliminat de la zacusca.
Se adauga acum usturoiul pisat si se stinge focul. Se amesteca si se lasa 10-15 minute sa se linisteasca. Din aceasta cantitate ies aproximativ 10 borcane de zacusca, de 400 ml. Depinde cat de mult se scade zacusca. Se pune zacusca in borcane si se sterilizeaza la bain-marie timp de 30 de minute din momentul in care apa a dat in clocot. Se lasa borcanele sa se raceasca in apa in care au fiert.