Radio Simplu

Reteta de castraveti murati. O sa reziste toata iarna

Astazi iti explicam cum sa pregatesti cei mai buni castraveti murati. Gustosi si crocanti, cu o savoare inconfundabila. Trebuie totusi sa tii cont ca acesti castraveti se pun la murat cand afara este mai racoare. De preferat, in septembrie sau octombrie.

Ingrediente

2 kg castraveti mici sau medii (eu nu pun castraveti mari)
1,5 L apa
30 g sare neiodata (cca. o lingura si jumatate)
4-5 catei de usturoi decojiti si taiati in 2
100 g hrean taiat in fasii lungi (cca 6-8 fasii)
2-3 fire de cimbru uscat
2 -3 fire de marar uscat (cu tije cu tot)
1 ardei iute
1 morcov taiat rondele (optional)
1 lingura de otet alimentar (cca. 20 ml)

Mod de preparare

Se aleg castravetii care sunt tari, micuti si cat mai drepti. Asa se asaza perfect in borcan. Din 12 kilograme ies cam 6 borcane mari de 3 litri. Se spala castravetii in 2-3 ape reci si se freaca bine. Se lasa la scurs, apoi se pun in niste boluri de plastic sau ligheane. Se spala si se scurg bine si borcanele.

Reteta castraveti murati in saramura. Se curata hreanul si se despica in fasii lungi. Se curata cateii de usturoi si se taie in 2-3 bucati. Se spala ardeii iuti si se pregatesc buchetelele de cimbru si marar uscat. Ardeiul iute se poate pune chiar daca e putin stafidit. Pe fundul borcanului se pune o coronita de tije de marar, cimbru si 2 fasii de hrean.

Deasupra lor se asaza primul strat de castraveti. Trebuie pusi in picioare, unii langa altii, indesati bine. Peste primul strat se pun cateva bucatele de usturoi si un ardei iute. Stratul 2 se asaza la fel, in picioare. Peste castraveti punem din nou catei de usturoi si fasiile de hrean. In ultimul strat, asezam pe orizontala. Aici puteti pune castravetii curbati, morcov rondele sau fasii de morcov, dupa gust.

La final se pun ultimele fasii de hrean, fire de marar si cimbru uscat, rasucite in forma de coronita. Tijele mai tari de marar au si functia de fixare, apasand bine castravetii din borcan. Saramura trebuie facuta neaparat cu sare neiodata, de preferat sa fie grunjoasa. La fiecare litru se pune o lingura de sare, aproximativ 20 de grame.

Saramura pentru murat

Intr-un borcan de 3 litri incap 2 kilograme de castraveti si saramura din 1,5 litri de apa. Se pune apa la fiert cu sarea, iar atunci cand da in clocot se mai lasa cinci minute. Se opreste apoi focul si se asteapta inca zece minute. Cand turnati saramura in borcane, acestea se pun pe o tava metalica. Asa se va disipa din caldura si nu se va sparge sticla.

Borcanele se lasa apoi la loc ferit, cu niste capace de bucatarie peste, fara sa fie sigilate din prima. In acest timp incepe fermentarea. NU se arunca spuma care apare in borcan. A doua zi se completeaza cu niste saramura rece si cate o lingura de otet. Asa se vor pastra castravetii crocanti.

Se taie niste patrate de celofan si se umezesc cu apa rece. Se pun cate 2 straturi de celofan pe fiecare borcan si se leaga strans cu sfoara de bucatarie. Lungimea sforii trebuie sa fie de peste 1,5 m ca sa poata fi stransa in 4-5 ture in jurul gurii borcanului. Sfoara trebuie udata bine inainte de infasurare, sustine sursa mentionata anterior. Prin uscare se va strange si va lega si mai bine borcanul.

Loading...