Radio Simplu

Rețetă de gogonele murate. Rețete pentru toamnă

Gogonele murate la borcan reteta pas cu pas. Muraturi de casa, naturale, fara conservanti. Gogonele in saramura cu putin otet, crocante si gustoase, puse la borcan, la putina sau la butoias. Cum se fac gogonelele murate? Muraturile in saramura sunt foarte sanatoase deoarece prin fermentatie naturala se dezvolta colonii de bacterii benefice care genereaza acid lactic. Se stie ca moarea (zeama de la muraturi) este plina de vitamine si de antioxidanti si este recomandata a fi consumata chiar si la pahar.

Ingrediente

-5 kg gogonele
-1 kg ardei gras sau kapia
-1 telina mare cu radacina si frunze
-1 legatura hrean
-marar uscat
-1 capatana usturoi (optional)
-500 g morcov
-2 buc sfecla rosie
-1-2 ardei iuti
-crengute de visin(optional)
Pentru muraturile asortate:
-3 kg gogonele
-2 kg castraveti sau/si dovlecei fragezi, subtiri
-1 telina mare cu frunze si radacina
-500 g morcov
-2 verze albe
-1 varza rosie
-2-3 bucati conopida
-2 kg gogosari
-1 kg mere ionatan
-2 kg pepeni micuti
-2 capatani usturoi
-2 legaturi hrean
-3-4 ardei iuti
-marar uscat
-crengute de visin
Pentru saramura
-30 g de sare la 1 l de apa (1 lingura cu varf)

Mod de preparare

Se pun in borcan gogonele spalate si curatate de codite, verificate sa fie tari, sanatoase si nestrivite. La fund se pun gogonelele verzi, iar deasupra cele mai rosiatice, usor coapte. Acestea se mureaza primele, sunt dulci-acrisoare, o nebunie. In borcan, printe gogonele se aseaza felii de telina radacina, fire de telina verde, ardei kapia, morcovi, usturoi zdrobit cu latul cutitului.Se pun suvite de hrean, ardei iute rupt in 2 (optional), sfecla rosie felii, iar deasupra se aseaza crengutele de marar uscat si de visin.

Se face separat saramura. Se pune apa in borcan, apoi se scurge intr-o oala. se vede acum cat lichis intra. Se masoara apa si pentru fiecare l de apa se adauga cate 1 lingura de sare (30 g). De preferat este s folositi sare neiodata.

Daca puneti muraturile in butoi sau bidon mai mare, puteti pune apa cu o cana sau galeata gradata si vedeti cata apa intra. La final, puneti sarea direct in ultima cana cu apa si o topiti atat cat se poate. Se va topi sarea la vanturat (pritocit), iar muraturile se vor sara atat cat trebuie, fara probleme.

Loading...