Radio Simplu

O tanara ia de mana barbati necunoscuti de pe strada

Un experiment social care a avut loc in India arata cum barbatii pot indragi o fata chiar si atunci cand sunt luati doar de mana de aceasta.

O tanara le-a facut o farsa mai multor barbati, prefacandu-se ca ii confunda cu iubitul ei, care era in apropiere.

Chiar daca acestia au parut surprinsi initial, se vedea pe fata lor ca regretau ca tanara nu a vrut sa intre in vorba cu ei. In timp ce ea se amuza pe seama lor, ei plecau spunand cuvinte de regret.

De multă vreme, psihologii încearcă să înţeleagă omul şi comportamentul lui. De ce reacţionăm aşa cum o facem este un mister care trebuie dezvăluit, mai devreme sau mai târziu.

Unele dintre cele mai fascinante experimente psihologice au dezvăluit adevăruri universal valabile şi, deseori, surprinzătoare, despre natura umană.

În ciuda încercărilor omului de a se cunoaşte pe sine, adevărul este că ştim extrem de puţine lucruri despre propriile noastre minţi şi chiar şi mai puţine despre ce gândesc alţii. „Huffington Post“ ne prezintă şapte studii psihologice uimitoare care ne pot schimba felul în care ne percepem pe noi înşine şi lumea înconjurătoare.

1. Oricine are capacitatea de a face rău

Unul dintre cele mai faimoase experimente din istoria psihologiei este cel realizat în 1971 într-o „închis0are“ din Stanford, SUA. C

ercetătorii, conduşi de psihologul Philip Zimbardo, au înfiinţat o închisoare în subsolul Facultăţii de Psihologie a Universităţii Stanford şi au selectat 24 de studenţi, care nu aveau cazier şi care au fost declaraţi sănătoşi din punt de vedere psihologic, pentru a se comporta ca prizonieri şi gardieni.

Cercetătorii au observat „prizonierii“, care au stat în celule 24 de ore din 24, şi „gardienii“, care lucrau în schimburi de opt ore, folosindu-se de camere ascunse.

Acest experiment a fost programat să dureze două săptămâni, dar a trebuit oprit după doar şase zile din cauza comportamentului abuziv al „gardienilor“ şi al stresul emoţional extrem şi anxietatea de care au dat dovadă „prizonierii“.

2. Nu observăm ce se află chiar în faţa noastră

Ai impresia că ştii ce se întâmplă în jurul tău? E posibil să nu ai dreptate. Într-un studiu din 1998, cercetătorii de la Harvard şi de la Universitatea de Stat Kent din SUA au testat oamenii dintr-un campus studenţesc pentru a vedea ce şi cât observăm din mediul înconjurător.

În cadrul experimentului, un actor aborda o persoană şi cerea indicaţii spre o adresă.

În timp ce omul răspundea la întrebare, doi bărbaţi care cărau o uşă mare de lemn treceau prin faţa actorului şi a persoanei, separându-i complet timp de câteva secunde.

În acest timp, actorul era înlocuit cu un altul, care avea o înălţime şi o constituţie diferite, îmbrăcat în alte haine, cu altă frizură şi cu o voce complet diferită.

Peste jumătate dintre participanţi nu au observat înlocuirea.

Acest experiment a fost unul dintre primele care a ilustrat fenomenul „orbirea schimbării“, care demonstrează cât de selectivi suntem cu ce vedem în jurul nostru.