Radio Simplu

Veste trista pentru romanii ASIGURATI! Concediul medical NU va mai fi platit de angajator

Angajatorul ar putea sa nu mai fie obligat sa suporte indemnizatia pentru primele cinci zile de concediu medical. Modificarea este prevazuta intr-un proiect legislativ care a trecut tacit de Senat si care urmeaza sa fie supusa la vot in Camera Deputatilor, camera decizionala.

Proiectul legislativ pentru modificarea Ordonantei de Urgenta nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevede ca angajatorul sa nu mai suporte primele cinci zile ale concediului medical pentru starea de incapacitate temporara de munca (cauzata de boli obisnuite sau accidente in afara muncii), ci sa fie suportate toate de stat.

Initiatorii proiectului de lege sustin ca actuala legislatie este defavorabila angajatorilor, care sunt obligati sa suporte o sarcina fiscala suplimentara.

Comisiile de specialitate din Senat au dat toate avize si rapoarte negative pentru modificarile de lege. Comisia pentru munca sublinat ca proiectul ar aduce o cheltuiala in plus pentru stat, despre care nu se spune cum ar putea fi acoperita.

Propunerea legislativa a fost adoptata tacit de Senat, iar acum urmeaza sa intre la vot in Camera Deputatilor si apoi promulgata apoi de seful statului. Legea va intra apoi in vigoare in trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

OUG 158/2005 actualizata privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate stipuleaza ca asiguratii au dreptul, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate daca desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, precum si orice alte activitati dependente, daca desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti.

De aceleasi drepturi beneficiaza, printre altii, si persoanele care incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizaii pentru maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav.

Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii sunt:
– concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
– concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de
munca sau boli profesionale;
– concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
– concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
– concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.

Dreptul la concedii si indemnizatii este conditionat de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate destinata suportarii acestor indemnizatii.

Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, asiguratii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
– sa indeplineasca stagiul minim de cotizare;

– sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;

– sa fie prezente la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, scrie romaniatv.net