Radio Simplu

Va urma un al doilea val de infecții cu noul coronavirus? Ce lecții trebuie să avem pregătite

România se pregătește de relaxarea carantinei, dar există temeri legate de o potențială creștere a numărului de infecții noi. E greu să știm la ce ne putem aștepta în următoarele săptămâni, dar experiența altor țări ne poate ajuta să ne pregătim mai bine.

Istoria gripei spaniole ne spune că al doilea val de infecții poate fi devastator, o lecție importantă de învățat. După un prim val de infecții care a fost sever, oamenii sunt sătui de carantină și au tendința de a subestima riscul. În cazul gripei spaniole, a fost un dezastru ce s-a terminat cu peste 50 de milioane de vieți pierdute, dar nu este obligatoriu să repetăm greșelile trecutului. Deja, mai multe țări iau măsuri pentru relaxarea carantinei.

Nu trebuie să lăsăm garda jos prea repede

Sunt deja țări care trec printr-un un al doilea val de infecții. Cele mai notabile exemple vin din Japonia și Singapore. Singapore a fost un model de urmat pentru prima fază a epidemiei. Cu măsuri clare, transparente și comunicare bine gândită (atât la televizor și radio, cât și pe internet sau social media), Singapore a ținut virusul sub control. La început. Odată ce carantina a fost relaxată, numărul de infecții a început să crească, în ciuda măsurilor de distanțare socială. Ceva similar s-a întâmplat și în Japonia, unde numărul de cazuri a fost scăzut săptămâni în șir, iar apoi a crescut pe fondul lipsei măsurilor de carantină.

Inegalitatea socială duce la focare de infecții

O altă lecție observată foarte bine tot în Singapore este cum inegalitatea socială poate duce la focare de infecție. Singapore este o țară dezvoltată, bogată (salariul mediu brut în Singapore este de aproximativ 5.600 $ pe lună). Dar este și o țară cu mulți muncitori săraci. Aproximativ 300.000 de muncitori străini din Singapore locuiesc în câteva locuințe special amenajate pentru ei. În Singapore, al doilea val s-a propagat în mare parte prin astfel de cămine de muncitori, deseori aglomerate și neigienice.

Teste și iar teste

Multe din lecțiile învățate până acum vin din țări asiatice, deoarece acolo a lovit prima dată epidemia. Nu toate țările însă au suferit un al doilea val de infecții. Diferența principală dintre Coreea de Sud și Japonia sau Singapore este testarea. Coreea de Sud nu a ridicat nici o secundă piciorul de pe pedală și a continuat o campanie agresivă de testare în masă, chiar și când numărul de cazuri a scăzut. Oricine vrea se poate testa în Coreea, cu mențiunea că dacă testul vine negativ, trebuie să și-l plătească singur (dacă e pozitiv, îl plătește guvernul). La ora actuală, Coreea de Sud înregistrează 10-20 de cazuri noi pe zi, dar testarea continuă. Dacă vrem să avem o oarecare siguranță, trebuie să asigurăm în continuare o campanie de testare cât mai bună.

Acțiunea colectivă contează enorm

Un alt oraș într-o situație similară cu Singapore este Hong Kong. La doi pași de coasta chineză, Hong Kong a luat măsuri destul de similare cu Singapore – și totuși, până acum, Hong Kong a reușit să controleze și al doilea val de infecții. RECOMANDĂRI Viață de pilot departe de manșă. Mărturia unei tinere de 35 de ani, căpitan de aeronavă: “Abia aștept să umplem iar cerul cu avioanele noastre” Există însă o diferență majoră între Hong Kong și Singapore: amintirea unei alte epidemii, cea de SARS. Pentru locuitorii din Hong Kong, criza SARS e proaspătă și dureroasă în memoria colectivă, iar acest lucru pare să-i ajute acum. Pe durata epidemiei anterioare, au fost luate măsuri de distanțare socială similare cu cele de acum, și populația a învățat bine lecția.