Radio Simplu

Unii zic că e Jean Constantin la vândut porumb. Vei râde cu lacrimi

Ce ar fi vacanta la mare fara vanzatorii ambulanti care ne scutesc de un drum, atunci cand ni se face foame pe plaja? Ca in fiecare sezon, cei mai inspirati negustori se bat in refrene simpatice ca sa-si vanda marfa cat mai rapid. Rimele amuzante raman de multe ori in memoria turistilor, care devin, fara sa-si dea seama, clienti fideli.

„Nu mai stati pe ganduri ca soacra mea intre scanduri” – e deja un slogan depasit, care nu mai vinde anul acesta. Vanzatorii ambulanti de pe plaja se intrec in rime si versuri, unele mai deocheate.

De la “colorata, maine-i gata” pana la “pentru blonde si roscate am adus porumb in rate” au trecut cativa ani. Imaginatia si creativitatea vanzatorilor de pe plaja s-au updatat si ele, asa ca ar fi cazul sa vedem un top VIDEO al hiturilor de pe nisip.

Anul acesta inca nu au aparut foarte multe clipuri de la malul marii, dar remarcam unul care contine cateva replici noi:

“Pentru blonde si roscate, le-am adus porumb in rate, 24 de karate, e porumb de calitate. // Ia porumbu’ de cocean, sa-ti cante Florin Salam. // Alo domnu’ nu rata, luate-ar pofta sa te ia, pe mata si soacra-mea. // Din aceasta cauza, cinci minute pauza.”

Fara indoiala insa, cel mai hazliu vanzator de porumb de pe YouTube este “Gica Mondialu” care a ajuns de pe plaja din Mamaia pe internet in 2010 cu un adevarat recital de replici.

“Ia porumbu’ si coceanu’ ca Monica Columbeanu. // Nu luati porumb de la bronzati, s-ar putea sa vomitati.// Ia uitati-va la el, e copia lu’ Bin Laden. Pravalie de oltean, fara usa, fara geam. Dai cu piatra, ai spart geamu’, ai nenorocit tiganu’. // Pentru fete parasite, 15 boabe gratuite. Suna-ma ca e fierbinte. // Alo, domnu’ cu chelie, vrei porumb pe datorie pana la Sfanta Marie, c-ai ajuns la Eforie.”

„Pentru fetele virgine dau porumb cu vitamine. Vitamina A si B sa le creasca …”

El e Leonard, dar clientii il stiu drept Gica Mondialu’. Are 20 de ani si vinde porumb fiert in Eforie Nord, unde turistii il recunosc dintr-o mie. E suficient sa-i arunce o privire clientului si face pe loc rime care sa-l convinga pe om sa cumpere de la el.

„Pentru domnul cu burtica un porumb si o gagica, mai pe seara o berica.”

„Dau porumbu, dau si restu, lumea zice ca-s Mihai Eminescu. Rimele le am in cap”, spune tanarul.

Toata plaja ii stie pe vanzatori dupa sloganurile strigate in gura mare. Turistii le cumpara de multe ori produsele doar pentru ca i-au amuzat. Asa se face ca afacerile merg, atata timp cat exista si inspiratie.

La Costinesti, ca sa reziste concurentei, si comerciantii de shaorma apeleaza la rime ca sa-i atraga pe clienti.

„Pentru doamnele blondine shaorma cu vitamine.”

Acest tanar are de departe cel mai mare succes. Are 24 de ani si o vechime in munca de 7 ani. Face cate o poezie fiecarui turist care se opreste la stand.

Cei mai talentati dintre vanzatorii ambulanti au ajuns si pe paginile de socializare, unde isi atrag simpatii si de ce nu si viitori clienti.