Radio Simplu

Un urangutan vede un copil prin geam și încearcă să îi trimită pupici

Chiar și ca adulți, adorăm să mergem la grădinile zoologice. Este mereu plăcut să învățăm despre animale și să observăm modul în care se poartă. O familie a primit o mică surpriză atunci când și-a dus băiatul să vadă un urangutan la o grăsină zoologică din Denver.

Mama ținea copilul în brațe și urangutanul l-a observat imediat și s-a apropiat, încercând să își exprime afecțiunea prin câțiva pupici!

Această specie de maimuțe este puțin diferită față de celelalte prin modul în care socializează, chiar și cu membri ai speciei lor. Urangutanii sunt singuratici, așa că nu dezvoltă aceeași structură socială ca alte maimuțe. Sunt foarte inteligente și capabile să aibă grijă de ele în sălbăticie.

Sunt animale timide, și fac tot ce pot pentru a evita conflictul cu celelalte animale, dar și cu ceilalți urangutani. Chiar și când doi masculi sunt în conflict, aceștia mai degrabă fug unul de celălalt decât să se antreneze într-o confruntare fizică.

Chiar dacă sunt animale solitare, femelele sunt mame foarte bune, sunt extrem de protective și atente cu cei mici, așa cum sunt majoritatea animalelor, de altfel. Femelele sunt extrem de atente la nevoile puilor lor.

Îi vor proteja de alte animale și chiar de masculii urangutani. Se vor asigura că au hrană din belșug, că îi vor îngriji mereu și că îi vor ține în brațe cu multă dragoste.

Există multe dovezi care susțin că urangutanii au mare influență asupra tehnicilor de socializare a puilor lor. Sunt printre purținele specii de animale care fac asta. De exemplu, o mamă își poate învăța fiul cum să facă o unealtă de la zero pentru a se scărpina pe spate sau cum să folosească o piatră pentru a decoji fructele.

Poate că urangutanul din această filmare a recunoscut copilul ca pe cineva foarte tânăr care are nevoie de atenție și afecțiune. Faptul că a trăit în captivitate și că este un animal extrem de inteligent în ceea ce privește observarea oamenilor, a putut ajuta urangutanul să imite ceva ce a făcut o persoană sau poate chiar a simțit afecțiune pentru copil.

Oricare ar fi fost situația, interacțiunea dintre cei doi este absolut adorabilă. Ni se întâmplă des să vedem anumite animale sălbatice care oferă mai multă atenție copiilor, fie pentru că simt că sunt inocenți, fie că intervine instinctul matern sau patern.

La fel de impresionante sunt imaginile în care un animal de companie se atașează atât de mult de un copil încât nimeni nu are voie să îl atingă. Asemenea comportamente denotă faptul că unele animale chiar se atașează de oamenii din jurul lor, în special câinii.

Momentul special dintre urangutan și copil a strâns peste trei milioane de vizualizări pe Youtube și, cu siguranță, a pus un zâmbet pe fețele oamenilor.

Totuși, în ceea ce privește grădinilen zoologice, părerile sunt împărțite. Majoritatea oamenilor nu sunt de acord cu ideea de a ține un animal într-o cușcă, deși multe dintre acestea nu știu cum să se descurce în sălbăticie pentru au fost născute și crescute în captivitate.