Radio Simplu

Un preot nu a vrut să oficieze o înmormântare până când familia nu i-a cerut scuze și i-a pupat mâinile. Reacția bisericii

Un preot din Cluj a refuzat să oficieze o slujbă de înmormântare până când familia defunctei nu i-a cerut scuze și i-a pupat mâinile, în urma unei neînțelegeri privind taxa de înmormântare. Biserica s-a delimitat de gestul ”smintitor” al preotului.

Preotul ortodox Florin Parasca, asistent universitar la Facultatea de Teologie din Cluj Napoca, a făcut duminică scandal la o înmormântare din parohia sa și a refuzat să oficieze slujba până când familia defunctei nu i-a cerut scuze și i-a pupat mâinile, scrie Foaia Transilvană.

Scenele au fost filmate de participanții la înmormântare, care s-au arătat revoltați de atitudinea preotului.

Preotul ar fi condiționat înmormântarea unei bătrâne din Tăuți de plata unei taxe de 5.000 de lei pentru a fi îngropată în locul său de veci, alături de soțul ei.

“Nu încep slujba de înmormântare până când familia nu-şi cere iertare pentru modul urât în care s-a comportat cu mine în ultimele trei zile”, a spus preotul.

”Familia a fost de acord să îi dea 3.500 de lei, dar el nu și nu. Apoi la slujba de înmormântare nu a vrut să o înceapă până când familia nu și-a cerut iertare, ba mai mult să îi sărute și mâna. A fost și cu blesteme”, a declarat un participant la slujba funerară, potrivit sursei citate.

”Comportament regretabil și smintitor”. Ce sancțiune a primit

Potrivit Monitorul de Cluj, preotul a fost sancționat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, care a luat act de „comportamentul regretabil și smintitor” al acestuia.

”Având în vedere repetatele hotărâri ale Sfântului Sinod care interzic cu desăvârșire condiționarea săvârșirii slujbei de înmormântare de plata vreunei taxe, preotul Florin Parasca a dat dovadă nu doar de lipsă de tact, ci și de nerespectarea hotărârilor forurilor bisericești superioare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei.

În acest sens, ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a analizat aspectele acestui caz și, în conformitate cu articolul 159 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, a decis ca preotul Florin Parasca să i se aplice sancțiunea „disciplinară dojană arhierească”, să restituie suma plătită familiei îndoliate și să își ceară scuze public.