Strainatatea nu este atat de frumoasa cum ne pare noua.
Acolo te asteapta multe greutati iar una din cele mai mari este dorul de casa, de parinti si de locurile unde ti-ai petrecut cele mai frumoase momente in copilarie.
Banii nu vor schimba niciodata sentimentele adevarate de dor si dragoste.
Viaţa dincolo de graniţele ţării vine cu provocări, eşecuri, dar şi realizări care te vor transforma într-o persoană mult diferită de cea din ţara natală. Lumea ta devine mai mare şi îţi va fi greu să renunţi la ea pentru cea de acasă.
Plecarea peste hotare în căutarea unui trai mai bun atrage după sine multe provocări, incertitudini şi experienţe mai mult sau mai puţin plăcute, indiferent de ţara aleasă ca destinaţie. Russell V. J. Ward, scriitor, blogger şi expat, a povestit pentru publicaţia americană „The Huffington Post“ cum l-a schimbat traiul în străinătate.
„În ultimii 12 ani, am trăit în mai multe ţări şi am vizitat şi mai multe. Am cunoscut culturi şi tradiţii noi, am avut incertitudini şi multe motive de nelinişte, am întâlnit oameni interesanţi şi am legat prietenii pe viaţă.
Am încercat să-mi trăiesc viaţa la întregul ei potenţial. Traiul în străinătate este cea mai satisfăcătoare şi provocatoare experienţă pe care o poate avea cineva. Ea l-a schimbat pe cel care credeam că sunt“, spune Russell Ward, care a simţit patru schimbări importante în viaţa lui odată cu plecarea peste hotare:
1. Nu vei mai fi aceeaşi persoană
Odată ce decizi să pleci în străinătate, vei schimba mai mult decât casa şi locul de muncă. Traiul peste hotare aduce cu sine o mulţime de obstacole, emoţii, provocări şi eşecuri, iar toate acestea au un impact greu de imaginat asupra personalităţii tale.
„Probabil că nu vei realiza imediat, dar într-o bună zi te vei privi altfel. Creşti, evoluezi şi mergi mai departe (…)
Unele cicatrice sunt bune, altele rele, dar nimic nu va mai fi la fel. Lucruri care erau importante odată îşi pierd din însemnătate. Lucruri care păreau lipsite de valoare devin, dintr-o dată, importante.
Prieteniile devin nepreţuite. Familia devine un concept vag şi nu mai iei nimic de bun. Mutarea peste hotare te va face să realizezi că obiectele nu aduc fericirea. Mai mult, începi să redefineşti ideea de succes“, spune Russell Ward.
2. Nu vei mai putea să te întorci acasă
Poate că vei avea posibilitatea să revii după o vreme în ţara natală, dar nu vei mai putea avea niciodată acolo viaţa de altădată. Oamenii pe care i-ai lăsat în urmă se schimbă, tu devii o altă persoană şi, în timp, se instalează distanţa.
„În timp ce tu trăiai aventuri «pe repede înainte», viaţa de acasă curgea la fel. Oamenii au mers în continuare la muncă, la cumpărături sau în vacanţe, şi-au aniversat zilele de naştere, s-au căsătorit, au schimbat locul de muncă şi casa.
Deşi totul pare neschimbat, adevărul este că viaţa a mers mai departe şi fără tine. Acesta este un preţ uriaş pe care trebuie să-l plăteşti odată ce pleci în străinătate.
La un moment dat, vei realiza că nu te vei putea întoarce acasă nici dacă vei dori lucrul acesta“, crede Russell Ward.
3. Lumea ta devine mai mare
Odată cu locurile şi şi experienţele noi pe care le vei trăi după plecarea în afara ţării, lumea ta se extinde. Traiul peste hotare te va determina să cauţi în permanenţă experienţe noi şi să nu te mai mulţumeşti cu puţin.
„Vei deveni pentru totdeauna dependent de explorări şi nu vei mai avea cale de întoarcere. Ai ştiut dintotdeauna că lumea este mare, dar abia când ajungi în colţurile sale îndepărtate realizezi cât de mare este cu adevărat şi cât de uimitoare este.
Odată cei vei şti asta şi te vei minuna de complexitatea şi imensitatea ei, nu vei mai putea renunţa niciodată la ea“, crede Russell Ward.
4. Totul pare posibil
Plecarea din ţara natală a fost cea mai grea parte, dar odată ce ai făcut acest pas, nimic nu va mai fi imposibil. „Poşi călători mai departe, vorbi o altă limbă, găti preparate diverse şi îmbrăţişa alte culturi.
Vei înţelege tradiţiile şi obiceiurile locului, vei fi mai deschis oportunităţilor, vei aborda străinii cu o mai mare lejeritate şi vei spune «Adio!» traiului comod de acasă.
Ai demonstrat că poţi trăi peste hotare şi că poţi supravieţui. Ai avut curajul să-ţi urmezi visul. Da, ai deschis Cutia Pandorei şi nu o vei mai putea închide, dar vei fi mai fericit şi mai mulţumit“, mai spune Ward.