Radio Simplu

Au reinterpretat o melodie veche de 4 decenii – Video

Se spune că o preluare nu va fi niciodată aşa de bună precum originalul. Prin definiţie o preluare este o… copie.

O reinterpretare a unui original. Totuşi iată câţiva artişti care au reuşit să depăşească succesul cu cover-urile lor!

Preluari vs Originale.

Sunt câteva melodii care se pretează foarte bine la preluări [covers]. Din acest motiv artiştii profesionişti sau cei amatori le cântă mereu în emisiuni, în propriile concerte sau în cluburile de karaoke.

Dar sunt şi melodii mai ciudate, la care îţi trebuie curaj ca să le preiei. Şi îţi trebuie multă imaginaţie şi talent să le interpretezi cu totul altfel, astfel încât să îţi laşi amprenta pe acea melodie.

Se spune că o preluare nu va fi niciodată aşa de bună precum originalul. Prin definiţie o preluare este o… copie. O reinterpretare a unui original.

Totuşi iată câţiva artişti care au reuşit să realizeze propriile versiuni de succes ale unor hituri mai vechi.

Iată care sunt, după părerea mea, cover-urile [preluările] celebre care sunt mai bune decât melodiile originale!

13. The Fray vs Kanye West – Heartless
Geniul hip-hop-ului american a inovat de mai multe ori în cariera lui solo relativ scurtă – inclusiv în anul 2008 cu albumul „808 & Heartbreak”.

Sigur ştii piesele care foloseau la maxim Auto-Tune şi care au şocat prin sound-uri electro şi synth-pop. Dar The Fray au avut curajul să reinterpreteze hitul lui Kanye West şi au lansat un single propriu un an mai târziu.

12. Paula Seling vs Nicu Alifantis – Ploaie în luna lui Marte

Îmi plac ambele versiuni, dar este clar că Paula Seling a dat un plus de valoare melodiei prin interpretarea ei angelică.

11. Whitney Houston vs Dolly Parton – I will always love you

Originalul aici. Preluarea o ştiţi cu toţii, e una dintre cele mai cântate balade din toate timpurile!

10. Milow vs 50 Cent – Ayo Technology

Mare, mare hit 50 Cent împreună cu Justin Timberlake şi Timbaland! Dar cover-ul acustic-pop realizat de Milow a transformat hitul de club într-o baladă superbă. Nu mai pot asculta originalul fără să-mi fie dor de acest cover:

9. Guns N’ Roses vs Bob Dylan – Knockin’ on heavens door

Varianta lui Axl Rose este atât de cunoscută încât puţină lume ştie că piesa este un cover după Bob Dylan. Melodia a devenit una dintre piesele emblematice ale trupei americane:

8. Pet Shop Boys vs Brenda Lee – Always on my mind

Ştiu, veţi spune că melodia este a lui Elvis Presley. Dar melodia nu este nici a lui, nici a trupei engleze Pet Shop Boys! Piesa originală era cântată de Brenda Lee cu mulţi, mulţi ani înainte. Totuşi, varianta synth-pop a englezilor are un aer special:

7. Johnny Cash vs Trent Reznor – Hurt

Trent Reznor, solistul trupei Nine Inch Nails este cunoscut pentru inovaţiile în muzică şi în mediul online. Când celebrul Johnny Cash s-a hotărât să lanseze un al patrulea album de preluări [American IV] unul dintre single-urile alese a fost acest „Hurt”. Trent Reznor a recunoscut că melodia a devenit un organism viu care nu mai are nicio legătură cu el, datorită interpretării lui Cash.

6. Nirvana vs David Bowie – The man who sold the world

Bowie a fost ales artistul cel mai influent din ultimul secol de către colegii lui din industria muzicală. Cântecul „The man who sold the world” a ajuns să fie însă cunoscut de o întreagă planetă datorită interpretării acustice din concertul Nirvana MTV Unplugged din 1993.

Filmarea emisiunii a apărut după moartea lui Kurt Cobain şi a fost primită cu braţele deschise de fani. Locul 6 în top 13 preluari mai bune decât originalul:

5. Boyz II Men vs Beatles – Yesterday

Sunt subiectiv, mă leagă multe amintiri de această formaţie… Trupa soul-R&B a preluat hitul Beatles şi l-a transformat într-o capodoperă a muzicii vocale [varianta Boyz II Men nu are niciun instrument în afară de vocile celor patru membri].

Originalul este un hit clasic al trupei britanice dar interpretarea gospel a americanilor te trimite în alte sfere şi dă noi înţelesuri versurilor. Boyz II Men are mai multe preluari, dar aceasta îmi place cel mai mult.

4. Bon Jovi vs Bon Jovi – It’s my life

Versiunea originală este un imn, o odă vieţii şi libertăţii. Ce vrei mai mult de atât? Vei fi surprins plăcut să asculţi o preluare lentă realizată tot de Bon Jovi pentru albumul lor Best Of / Acustic „This left feels right”!

E greu să găseşti o variantă mai bună decât originalul unui hit mondial, dar trupa din New Jersey a reuşit să reinventeze un hit rock energic transformându-l într-o baladă acustică sensibilă.

3. Paul Anka vs Soundgarden – Black hole sun

V-am mai povestit eu despre această preluare: Paul Anka are un album şi un show intitulat „Rock Swing” în care a preluat mari hituri pop şi rock din istoria topurilor internaţionale şi le-a reorchestrat swing şi jazz.

Probabil cea mai reuşită preluare este hitul trupei grunge Soundgarden – Black Hole Sun. De la grunge la jazz? Un pas atât de mic pentru versatilul Paul Anka!

2. Michael Jackson vs Charlie Chaplin – Smile

Chaplin a fost un geniu al cinematografiei, un actor complex, un regizor inspirat şi un cascador curajos. Un monstru sacru al divertismentului mondial! Dar pe lângă film, Charlie Chaplin a compus şi interpretat şi câteva melodii. „Smile” este una dintre ele, o piesă fără voce compusă în 1936 pentru filmul „Modern times”.

În contextul anilor 2000, pe fundalul vieţii şi carierei excepţionale a mega-starului, melodia lansată după achitarea lui Michael din celebrul proces este un imn dedicat frumuseţii simple a vieţii.

Frumuseţe pe care Michael Jackson a căutat-o mereu şi care i-a fost refuzată încă de copilărie.

Chaplin a fost preluat de mai multe ori de mari artişti, dar Michael i-a dat un aer aparte acestui „Smile”: