Radio Simplu

Un câine fără adăpost ajunge în autobuz şi se aşază pe scaun ca un pasager

Dragostea faţă de animale nu ţine cont de vârstă, de situaţia financiară, sau de mediul social din care facem parte. Există iubitori de animale în întreaga lume, care îşi asumă responsabilitatea în fiecare zi pentru a îmbunătăţi viaţa necuvântătoarelor.

Uneori poate fi persoana la care te aştepţi cel mai puţin; casiera de la supermarketul local, profesorul de la şcoala unde învaţă copilul tău, sau, ca în cazul de faţă, un şofer de autobuz.

Gestul plin de altruism pe care l-a făcut acest şofer este atât de emoţionant şi pozitiv, încât le-a făcut ziua mai frumoasă tuturor celor care au aflat de această întâmplare.

Şi partea cea mai buna: întreaga scenă a fost surprinsă pe camera video…

Santiago, Chile. Un şofer de autobuz aflat pe traseul obişnuit vede un câine urcând în spatele unui bărbat. Ideea iniţială a şoferului a fost că patrupedul era animalul de companie al omului respectiv, dar în momentul în care a ajuns la ultima staţie a văzut că patrupedul se afla încă pe scaun.

Stătea la fel ca orice alt pasager obişnuit, privind prin fereastra lumea de pe stradă.

Şoferul a decis că nu va forţa câinele să coboare la capătul traseului, atât pentru că era departe de locul în care patrupedul se urcase, cât şi pentru că era frig afară. Ce a făcut însă în schimb a fost să întoarcă autobuzul şi să-şi continue traseul stabilit în sens invers.

Este un adevărat exemplu de a te purta cu animalele aşa cum ar trebui să fie tratate. Şi în timp ce mulţi oameni ar putea reacţiona negativ la faptul că patrupedul era aşezat pe un scaun, acest lucru nu l-a deranjat deloc pe şoferul autobuzului. De fapt, bărbatul a şi filmat întreaga scenă.


Puteţi viziona ceea ce s-a întâmplat videoclipul mai jos:

Studiile au arătat că un câine își dă seama când un om (stăpânul său) are o suferință și caută să-i fie aproape, să-i aline durerea. Este suficient să se uite la tine și să înțeleagă dacă ești trist, fericit sau nervos.

Vei fi cu adevărat încântat să ai un astfel de animal de companie. Câinii se apropie mai ales de persoanele triste sau care plâng, acesta fiind un semn al empatiei. Pot citi foare bine expresiile faciale ale oamenilor și stările lor emoționale. Dacă îți iei un câine ca animal de companie vei vedea că el va simți când tu ești trist prin simpla citire a expresiei feței tale.

Pentru el va fi foarte important să îți fie alături dacă simte că ai nevoie de sprijin. Un câine preia starea ta de spirit și emoțiile, va fi bucuros dacă ești și tu bucuros, și va fi trist dacă și tu ești trist. El își va exprima dragostea și pritenia, dar și compasiunea, atenția și recunoștința.

Stresul ne afectează sănătatea zi de zi. Pentru a elimina stresul sunt mai multe metode: poți bea un ceai din plante medicinale, poți asculta muzică, poți face o plimbare sau poți petrece puțin timp cu un animal de companie.

Un câine te va ajuta să scapi de stres, anxietate și depresie. Cercetătorii au ajuns la concluzia că te poți simți mai bine dacă mângâi un câine. Prin această metodă îți arăți pritenia față de câine, iar el îți va răspunde înzecit printr-un comportament adorabil, fericit că îi dai atenție. Ai nevoie doar de câteva minute alături de pritenul tău patruped pentru a scăpa de stres și de gândurile negative. Studiile au arătat că prin mângâierea câinelui se eliberează serotonina, oxitocina și prolactina – hormonii care te fac să te simți bine.

În plus, câinele îți oferă o stare de bucurie, te va face să ai mai multă încredere în tine, să te simți iubit. Faptul că te iubește necondiționat îți va da o stare pozitivă și te va liniști, te va face să uiți de griji, de probleme și de stres.

Câinele este un priten atent și curajos pentru stăpânul său. Pentru oamenii cu dizabilități fizice – de văz, de auz sau de mobilitate – sunt câini de asistență, care sunt dresați și îi însoțesc pe aceștia chiar și în locuri publice. Ei pot merge alături de stăpânul lor și îi ajută să se descurce mai bine.

Sunt câini puternici, care au parte de un dresaj de bază și apoi de un dresaj complex, potrivit nevoilor specifice persoanei cu dizabilități. Sunt și câini care ajută oamenii ce au numite limitări fizice să facă diferite lucruri, să deschidă o ușă, să ridice lucrurile căzute, și chiar să tragă căruciorul unei persoane cu probleme de mobilitate în pantă.

Un câine de acest fel va fi și un prieten devotat, va fi un motiv de bucurie pentru o persoană care are o invaliditate și o viață destul de grea, pentru a se trezi în fiecare dimineață să-și petreacă timpul alături de prietenul ei patruped. Un câine de serviciu poate fi folosit pentru foarte multe activități în înteriorul casei, dar și în afara acesteia.

Ei își ascultă stăpânul, îl ajută să se deplaseze mai usor, în pofida dizabilităților pe care le are. Dacă stăpânul este orb, câinele îl atenționează când trebuie să urce o treaptă, când apar schimbări de înclinație a drumului, curbe sau obstacole. Patrupedul poate fi dresat să găsească liftul, diferite obiecte sau să execute diferite comenzi în funcție de stilul de viață al stăpânului.

Sunt și câini care sunt dresați special pentru persoanele cu probleme de auz. Aceștia pot recunoaște anumite sunete și au capacitatea de a-și anunța imediat stăpânul atunci când le aud. Este vorba despre dresajul special prin care animalul este învățat să aibă anumite alerte pentru anumite sunete: sonerie, incediu, telefon, cronometru, ceas deșteptător și altele.