Radio Simplu

Trei mamici ne demonstreaza cum se danseaza

Atunci cand ne dorim sa evoluam ca dansatori este foarte important sa cunoastem istoria stilului de dans pe care il practicam.

Ce e Kizomba? De unde a aparut? Ce influente are? Fiind vorba de un stil de dans care a explodat in Europa (si in lume) de-abia in ultimii ani si pentru ca acest stil de dans si de muzica (da, e o diferenta intre muzica si dans, in special cand vorbim despre influente, dar despre asta voi vorbi mai jos) este foarte controversat ca origine, informatiile despre originea sa, despre muzica, cultura, semnificatii etc.

Kizomba s-a nascut relativ recent, in Angola anilor ‘80, in urma unor influente muzicale din insulele Antile si de asemenea popularul stil muzical angolez, Semba. Denumirea kizomba provine din expresia kimbundo care inseamna “petrecere” in Angola. In anii 50/60, oamenii dansau deja Semba si alte dansuri traditionale din Angola.

Multe alte stiluri de dans africane au fost influentate de stiluri de pe alte continente, datorita influentei care s-a manifestat in Angola si in celelalte tari africane, in timpul perioadei de colonizare.

Astfel au rezultat stiluri care au combinat ritmuri africane si dansul in perechi importat din lumea europeana.

Aceste influente europene impreuna cu cele din America de Sud cum ar fi Argentina si Cuba (Tango si Merengue) au schimbat modul cum petrecaretii dansau la Kizombadas.

Astazi, kizomba este extrem de popular in Angola, Capul Verde si Portugalia. Kizomba s-a raspandit in Marea Britanie, Franta, Spania, Polonia, Danemarca, Belgia, Suedia, Belarus, Lituania, Egipt, Elvetia, Serbia Canada si Statele Unite. Si comunitatea dansatorilor de kizomba din Romania este in continua crestere.

Kizomba, un dans  pentru… doi!
Kizomba este un dans extrem de frumos, iar melodiile pop foarte populare au usurat de asemenea patrunderea dansului in toate mediile.

Dansul se invata usor si datorita pasilor de baza simpli, poti evolua in ritmul individual invatand pasi din ce in ce mai complecsi. Si, mai ales, un incepator poate sa se bucure de acest dans mult mai devreme decat in cazul altor dansuri sociale.

Kizomba este intim si provocator si in functie de apropierea existenta intre dansatori, ei pot sa danseze intr-o pozitie extrem de apropiata, ca in tango.