În funcție de sezon sau din cauza unor dăunători, plantele noastre au uneori de suferit. Din fericire există soluții pentru remedierea situației care nu necesită foarte mult efort din partea ta.
Putem să le redăm viața plantelor noastre folosind ingrediente pe care le avem deja acasă sau pe care le putem obține, fără să fie nevoie de foarte mulți bani.
Dacă vrei poți să folosești în primul rând zahărul pe care cu siguranță îl ai mereu în casă. Înainte ca să uzi planta pune uniform o linguriță cu zahăr peste pământ.
O altă variantă este să dizolvi 2 lingurițe cu zahăr într-un pahar cu apă. Fertilizează plantele tale cu această soluție doar o dată pe săptămână.
Este un preparat potrivit mai ales pentru ficuși. Ai grijă cât de mult zahăr folosești, pentru că zahărul este un mediu foarte bun pentru bacterii.
Din acest motiv cel mai bine este să folosești cu moderație această metodă.
Ceapa nu este bună doar pentru gătit sau pentru uzul extern. Pentru plantele din casa ta vor fi foarte potrivite cojile de ceapă.
Microflora dăunătoare va putea fi distrusă cu ajutorul uneori substanțe pe care o găsim în decoctul făcut din cojile de ceapă.
Acesta va va distruge acarienii, păduchilor și nu numai. Pentru a pregăti această soluție vei avea nevoie de un kilogram de coji de ceapă, și de 2 litri de apă caldă.
Toarnă apa peste cojile de ceapă și lasă compoziția să dea într-un clocot. După aceea acoperă vasul cu un capac și pune amestecul deoparte pentru 2 zile.
Strecoară compoziția și după aceea o poți folosi.
Dacă îți dorești ca plantele tale să crească frumos și să fie viguroase, poți să folosești o compoziție făcută din drojdie.
Aceasta conține foarte multă vitamina B, dar și alte elemente și substanțe nutritive. Așa se explică de ce plantele cresc mai repede dacă se folosește în acest sens drojdia.
După ce vei pune drojdia în pămânc microorganismele își vor începe imediat activitatea și se elimină foarte mult dioxid de carbon.
Cel mai simplu mod în care poți să pregătești acest amestec este să dizolvi un pachețel cu drojdie din comerț în 5 litri de apă caldă.
Încă de atunci când apa e caldă și deja amestecată bine cu drojdia e recomandatat să folosești soluția.
Mușcatele și petuniile vor fi cele mai avantajate de acest amestec cu drojdie.
Indiferent de ce pregătești, de cele mai multe ori arunci cojile de ou pentru că ai impresia că acestea nu îți mai sutn de folos.
Dar ele reprezintă o sursă foarte bună de îngrășământ pentru plantele din casa ta. Ca și restul componentelor din ou, și cojile lui au foarte mult calciu.
Datorită acestei substanțe aciditatea din plante va scădea la un nivel potrivit. Cojile de ou sunt bune mai ales dacă folosești minerale care cresc aciditatea substratului.
Spală foarte bine cojile și lasă-le la uscat. După aceea mărunțește-le. După aceea pune cojile în substratul din ghiveci.
Este foarte important să toci cât mai bine aceste coji pentru că se descompun foarte încet.
Potasiu și fosfor, magneziu, calciu și fier, dar nu numai se găsesc în cenușă. Din acest motiv plantele asimilează atât de bine cenușa.
Cenușa este chiar una dintre cele mai bune substanțe care pot să fie folosite pentru îngrijirea plantelor.
Este vorba doar despre cenușa pe care o obținem după ce ardem reziduuri vegetale. În special cea de la arderea foioaselor poate să fie folosită, spre deosebire de cea de la conifere. Cea mai mare concentrație de minerale se află în cenușa de la arderea ierburilor și a cerealelor.
Cenușa poate să fertilizeze stratul, face posibilă viața organismelor din pământul pus în ghiveci. Mai ales dacă este vorba despre bacteriile care fixează azotul.
Vei avea nevoie de doar 100 de grame de cenușă, pentru o găleată de apă. Cel mai bine este să ții acest amestec pentru mai multe zile.
Atunci când folosești acest preparat amestecă mereu în vas pentru ca fosforul să iasă la suprafață.
Aceste amestecuri te vor ajuta să îți ajuți și tu la rândul tău plantele să crească sau să scape de problemele pe care le au cu bacteriile sau cu alte microorganisme.
Folosind aceste idei te vei bucura mai mult timp de plantele tale de cameră.