Atunci când o persoană dă jos între 500 de grame și un kilogram săptămânal, această persoană slăbește în ritm normal.
În momentul în care o persoană dă jos peste un kilogram în fiecare săptămână, atunci slăbește prea brusc și riscă să rămână fără masa musculară, să facă litiază biliară, să îi lipsească diferite substanțe esențiale pentru buna funcționarea a organismului și să sufere o scădere a metabolismului.
Persoanele care își doresc să slăbească rapid pot încerca exercițiile fizice intense sau o dietă extrem de bogată în calorii, sub 800 de calorii consumate în fiecare zi. Multe persoane aleg să țină dieta și nu să facă exerciții pentru că este mai puțin solicitantă și deloc costisitoare.
În momentul în care alegi să ții dietă sau să faci exerciții fizice, la început, vei slăbi peste un kilogram pentru că organismul renunță la o cantitate destul de ridicată de apă. Când începi să reduci numărul de calorii din dieta ta, organismul folosește glicogenul, adică rezervele de energie ale corpului.
Atunci când se arde glicogenul, apa se duce odată cu el, având legătură cu moleculele de apă. Astfel că, în prima săptămână, e posibil să apară o scădere în greutate. După ce nu mai există rezerve de glicogen, kilogramele date jos nu vor depăși 500 de grame sau un kilogram săptămânal.
Să zicem că ai ținut o dietă strictă sau ai făcut exerciții fizice intense și ai reușit să îți atingi scopul, ai slăbit suficient încât să te mulțumească aspectul tău actual. Urmează partea a doua a procesului, aceasta fiind menținerea greutății la care ai ajuns.
Se pare că persoanele care au slăbit datorită dietelor speciale riscă să ia din nou în greutate până la jumătate din cantitatea dată jos iar într-o perioadă de maximum 5 ani ajung chiar să se îngrașe la loc așa cum erau la început.
În consecință, se recomandă ca procesul de slăbire să nu se facă brusc, ci pas cu pas și într-un ritm constant. Persoanele care aleg să slăbească mai încet și să nu se grăbească tind să aibă rezultate mai bune atunci când vine vorba de menținerea greutății.
Dacă vrei cu adevărat să slăbești, trebuie să ai un regim alimentar cât se poate de benefic, să mănânci multe legume și fructe și să stai departe pe cât posibil de hrana procesată și de băuturile cu îndulcitori.
Atunci când pierzi greutate cu o viteză mult prea mare decât e normal, te expui la câteva riscuri. Unul dintre cele mai importante este pierderea masei musculare. Dietele hipocalorice scad numărul kilogramelor, dar acestea sunt formate din mușchi sau apă.
Conform unui studiu, desfășurat mai întâi pe un grup de 25 de persoane, care au ținut o dietă cu 500 de calorii zilnic, pe o perioadă de cinci săptămâni. Apoi, un grup de 22 de persoane a ținut o dietă de 1250 de calorii zilnic, pe o perioadă de 12 săptămâni.
Când s-a ajuns la partea rezultatelor, acestea au arătat că cele 2 grupuri au slăbit cam o cantitate egală. Singura diferență e că grupul care a ținut dieta hipocalorică intensă are acum de șase ori mai puțini mușchi decât grupul care a ținut o dietă diferită.
Metabolismul este încetinit. Rolul acestuia este să stabilească numărul de calorii pe care le arzi zilnic. Metabolismul mai scăzut scade și numărul arderilor, iar astfel, perzi mai puține calorii.
Slăbitul rapid ca urmare a unei diete hipocalorice intense riscă să încetinească metabolismul și vei pierde zilnic cu 23% mai puține calorii. Metabolismul scăzut este rezultatul pierderii musculare și a hormonilor tioridieni reglatori ai metabolismului.
Chiar dacă ai ajuns la sfârșitul dietei și ai oprit-o, metabolismul tău va avea nevoie de mult timp pentru a se reface.
Dietele care conțin un număr mic de calorii sunt sărace și în nutrienți de bază. Printre aceștia se numără fierul, folatul sau vitamina B12. Dacă aceste substanțe nu sunt suficiente sau lipsesc din organism, poate apărea căderea părului, extenuare, sistem imunitar sau osteo-muscular slăbit.
Dacă vrei să eviți ca organismul tău să sufere astfel de pierderi majore, atunci adoptă o dietă bazată pe produse proaspete, integrale și fără ingrediente procesate. Au un conținut mai ridicat de calorii și taie foamea, așa că sunt foarte benefice dacă vrei să slăbești.
Alte simptome pe care le poți avea dacă ai slăbit mai rapid decât e normal sunt apariția litiazei biliare, oboseală, nervozitate, frig la nivelul corpului, crampe la nivelul mușchiilor, amețeli, constipație sau diaree și chiar deshidratare.
Dacă nu îți dorești să ajungi la greutatea ideală brusc și vrei să iei lucrurile pas cu pas atunci se recomandă să consumi o cantitate mai mare de proteine, să elimini zahărul și amidonul din dieta ta, să mănânci fără grabă și să bei ceai verde, să dormi suficient noaptea, să faci exerciții de rezistență sau de itensitate ridicată și să consumi hrană bogată în fibre.
Dacă vrei să îți menții greutatea trebuie să continui să ai un stil de viață pozitiv, iar acest lucru include și hidratarea organismului. Încearcă să consumi în medie 2 litri de apă pe zi. Apa menține hidratarea neceasară și contribuie și la dispariția substanțelor toxice din organism.
Dulciurile le poți înlocui cu succes cu fructe, de orice fel. Au un gust bun, conțin vitamine și minerale foarte importante pentru sănătate și împiedică depunerea grăsimi, făcându-ți mai puternic și sistemul imunitar care luptă mai eficient împotriva bolilor.
E foarte important să nu consumi cantități mari de mâncare la o singură masă și să încerci să mănânci de mai multe ori pe parcursul zilei. Micul dejun îți dă energie pentru toată ziua, așa că e bine să fie cea mai consistentă masă a zilei.
Consumă cereale, fructe, cafea și pâine integrală la micul dejun. Respectă regimul clasic de 3 mese principale zilnic și 2 gustări. E de preferat să consumi mâncare gătită, și nu cumpărată.
E esențial să te odihnești suficient, cel puțin șapte ore pe noapte. Dacă nu ești odihnit, riști să iei în greutate. Oboseala crește nivelul cortizolului, hormonul stresului și astfel organismul nostru nu mai funcționează așa cum trebuie.