Radio Simplu

Tensiuni între ruşi şi americani chiar la graniţa României! Incident deosebit de grav

Un incident deosebit de grav a avut loc vineri, 28 august, între militarii ruşi şi cei americani, chiar în apropierea frontierelor României. Va exista un răspuns sau totul se va încheia paşnic între cele două puteri militare?

Un incident a avut loc vineri deasupra Mării Negre: două avioane de vânătoare ruseşti tip Suhoi SU-27 au hărţuit un bombardier american, care efectua un zbor de solidaritate.

Vineri, 28 august, șase bombardiere americane tip B-52 au survolat 30 de țări NATO din Europa pentru a demonstra solidaritatea statelor membre, în contextul tensiunilor în creştere cu Rusia în Marea Baltică.

Înregistrarea video a fost făcută de piloţii bombardierului şi publicată de Comandamentul Forțelor Aeriene Americane din Europa, care a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că interceptarea făcută de avioanele ruseşti a fost periculoasă şi neprofesionistă.

Suhoiurile ruseşti au virat la aproximativ 30 de metri de nasul bombardierului american, creând turbulențe “care i-au restrâns capacitatea de manevră”.

„Astfel de acțiuni cresc riscul unor coliziuni aeriene, încalcă regulile și bunele practici internaționale ale aviației”, spune Generalul Jeff Harrigian, comandantul Forţelor Aeriene Americane în Europa și Africa, potrivit CNN.

„Cu toate că avioanele ruseşti operau în spaţiul aerian internaţional, ele au pus în pericol siguranţa zborului aeronavei implicate. Ne aşteptăm să opereze în limitele standardelor internaţionale, impuse pentru a garanta securitatea şi a preveni accidentele”, a mai precizat acesta.

Demonstraţia efectuată vineri de aeronavele americane vine pe fondul tensiunilor cu Rusia, dar şi a întrebărilor rămase deocamdată fără răspuns privind viitorul implicării administraţiei Trump în NATO, având în vedere că liderul de la Casa Albă a decis deja o reducere a numărului de militari americani staţionaţi în Europa. Donald Trump a criticat în mod repetat ţările membre NATO care nu şi-au respectat angajamentele de a aloca un procent de 2% din PIB pentru apărare.