Radio Simplu

Tatăl îi tot fura jucăria preferată. Reacţia acestei fetiţe este adorabilă

Tegan Purdy este o fetiţă cu părul bălai, cu o personalitate puternică. Ea încearcă în mod repetat să-şi convingă tatăl că cele două maracas (instrumente muzicale) sunt doar ale ei, iar el nu ar trebui să pună mâna pe ele nici măcar în joacă.

Intenţionat, tatăl micuţei o necăjeşte puţin şi are parte de o reacţia adorabilă din partea fetiţei sale.

Acest filmuleţ debutează cu un tablou de familie, în care tatăl şi celălalt copil privesc la televizor, mama filmează aceste imagini nepreţuite, iar personajul principal, micuţa familiei are o atitudine destul de explicită vizavi de statutul jucăriilor şi obiectelor preferate. Deşi nu poate vorbi încă foarte bine, mimica şi gesturile ei suplinesc pe deplin acest lucru.

În momentul în care tatăl îşi însuşeşte cele două maracas fetiţa care se afla în altă cameră vine în faţa lui şi îl ceartă rostind repetitiv cuvântul „nu”. Aceasta îi ia instrumentele muzicale din mână, aşezându-le mai departe de tatăl ei şi avertizându-l prin gesturi hotărâte să nu se mai apropie de ele. Tatăl nu respectă dorinţa fetiţei lui, iar micuţa trebuie să facă faţă unei noi provocări.

Jocul continuă, iar Tegan revine în sufragerie la fel de hotărâtă. Pentru că nu are încredere că tatăl ei nu va lua iarăşi zornăitoarele, aceasta le aşază pe o altă canapea şi mai departe de el. Nici această încercare nu are succes deoarece obiectele preferate sună tot timpul în mâinile tatălui ei. Singura soluţie şi cea finală este aceea de a lua cu ea jucăriile de lemn în camera cealaltă pentru a le avea tot timpul sub observaţie. Reacţia micuţei este cu totul neaşteptată chiar şi pentru părinţii ei care se amuză copios.

Un tatic implicat in cresterea si educatia copilului contribuie din plin la dezvoltarea unui adolescent si a unui adult responsabil, sanatos si implinit. Copilul are numai de beneficiat din relatia cu taticul, pe aproape toate planurile: emotional, social si cognitiv.

Influenta tatalui in dezvoltarea emotionala si sociala a copilului
Specialistii au demonstrat, pe baza mai multor studii si observatii, ca un copil provenit dintr-o familie in care taticul se implica in ingrijirea si cresterea lui are mai multa incredere in sine, este mai echilibrat din punct de vedere emotional si are abilitati sociale mai dezvoltate decat ceilalti.

Implicarea taticului in viata copilului a fost asociata cu un risc mai scazut de comportamente de risc si adictive la copii. Din interactiunile cu tatal, cel mic invata mai usor cum sa-si controleze impulsurile agresive, fara a pierde controlul asupra emotiilor lui.

Copilul care are o relatie fructuoasa cu taticul este mai protejat de riscul de depresie, nu minte si este mai putin probabil sa se angajeze in comportamente antisociale si delincvente.

Cu alte cuvinte, specialistii sunt de parere ca un tatic implicat in tot ceea ce tine de cresterea si dezvoltarea celui mic contribuie din plin la dezvoltarea emotionala si sociala a copilului.

Impact important in dezvoltarea intelectuala si in performantele scolare
Implicarea taticului in cresterea copilului atrage dupa sine si performante academice mai mari. Cu alte cuvinte, un copil care beneficiaza de timp de calitate petrecut alaturi de tatic si de implicare pe latura paterna, se descurca mai bine la scoala decat alti copii.

Aceasta este concluzia la care au ajuns psihologii, dupa ce au constatat ca prichindeii din familiile in care taticul se implica mai mult in educatia copilului prezinta performante intelectuale sau cognitive mai mari decat copiii care sunt privati de prezenta acestuia in viata lor sau care nu se dedica la fel de mult cresterii lor.

Specialistii au constatat un CI (IQ) crescut la acesti copii si abilitati cognitive mai dezvoltate, care conduc la performante scolare foarte mari.

Influenta implicarii tatalui in copilaria timpurie se reflecta si la adolescenta si maturitate.

Se pare ca micutii care beneficiaza de implicarea egala a ambilor parinti, mai ales a tatalui, in cresterea si dezvoltarea lor sunt mai bine pregatiti din punct de vedere academic si au mai multe sanse de reusita din punct de vedere profesional.

Relatia tatalui cu mama, influenta indirecta asupra comportamentului si gandirii copilului
Taticii joaca un rol esential si au o influenta importanta asupra modului in care copilul isi dezvolta gandirea si comportamentul, chiar si fara a interactiona cu el.

Este vorba de puterea exemplului pe care taticul o da prin relatia pe care o are cu mama. Felul in care tatal o trateaza pe mamica si interactioneaza cu ea pune bazele unui rol important pe care-l va avea copilul cand va deveni adult: de sot, sotie etc.

Din modul in care interactioneaza cu taticul si observa ca este tratat in sanul familiei, copilul invata foarte multe lucruri despre rolul de parinte. Este exemplul pe care i-l ofera figura paterna despre cum trebuie sa fie un tatic si cum se ingrijesc, in mod corect si constructiv, copiii.

Cu alte cuvinte, taticul are un impact pozitiv puternic in dezvoltarea si sanatatea copilului, de la nastere si pana la maturitate.

Implicarea lui contribuie la dezvoltarea unor abilitati importante, intr-un alt mod decat o face mamica. Cel mic are de beneficiat de pe urma implicarii ambilor parinti, insa o face in doua moduri diferite, iar taticul este o parte importanta din procesul complex numit educatia si dezvoltarea celui mic.

Cat de importanta crezi ca este implicarea tatalui in cresterea si dezvoltarea copilului?