Radio Simplu

Surpriză totală! Au recunoscut că au raportat prea multe decese de COVID-19. Care este, de fapt, numărul real

Este surpriză totală la nivel european: autorităţile sanitare dintr-o ţară puternic lovită de noul coronavirus au recunoscut că au raportat greşit numărul de decese din cauza acestei boli şi au redus bilanţul oficial.
Departamentul de Sănătate din Marea Britanie a luat, miercuri, o decizie neaşteptată: a revizuit în jos bilanţul oficial al deceselor provocate de SARS-CoV-2 cu peste 5.000 de cazuri. Explicaţia oficială oferită de autorităţi este revizuirea modalităţii de calcul, notează dpa.

Până acum, decesele în cazul persoanelor care sunt testate pozitiv pentru COVID-19, boală respiratorie potenţial fatală cauzată de noul coronavirus, au fost înregistrate în Regatul Unit fără limită de timp.

Dar această modalitate nu a fost folosită peste tot. În alte regiuni ale regatului precum Scoţia, s-a aplicat un termen de 28 de zile de la un test pozitiv, după care s-a presupus o cauză diferită a decesului. Într-un final, autorităţile sanitare din Marea Britanie au hotărât că această regulă de calcul ar trebui extinsă la nivelul întregii ţări.

În urma acestei decizii, cifra oficială a deceselor înregistrate în Marea Britanie din cauza COVID-19 a scăzut de la 46.706 la 41.329, însă rămâne în continuare cea mai ridicată din Europa, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, este posibil ca multe persoane care au fost victime ale temutei boli să nu fi fost testate. Analişti britanici din domeniul datelor sanitare estimează numărul real al deceselor la aproximativ 70.000, pe baza deceselor sezoniere în exces.