Radio Simplu

SPIRULINA – hrăneşte şi vindecă

Ce-ar fi să ne imaginăm o plantă bogată în proteine şi minerale care ne poate: hrăni, feri de simptomele iritante ale alergiilor, proteja de cancer, întări imunitatea şi menţine nivelul colesterolului şi tensiunii arteriale sub control. Există în realitate o asemenea plantă? Da, se numeşte spirulina.

Ce este spirulina Spirulina este un organism simplu unicelular al cărei nume provine din latinescul „helix” sau „spirală”.

Spre deosebire de plantele care cresc pe câmp sau sunt cultivate în grădină, această plantă miraculoasă răsare din ape calde şi proaspete, şi este de fapt o algă marină verde-albastră supravieţuitoare, capabilă să reziste la variaţii extreme de temperatură şi în condiţii drastice.

Utilizarea ei ca aliment datează din secolul al 9-lea, şi a fost folosită de azteci în secolul al 16-lea ca sursă de hrană. A fost redescoperită în anul 1950, însă a început să fie comercializată abia în 1970, când o companie franceză a iniţiat producţia pe scară largă a acestei plante.

În câţiva ani, America şi Japonia au început să producă propria lor spirulină. Conţine mai multe proteine decât carnea Când auzim de proteine, primul lucru la care ne gândim este carnea, apoi ouăle. Vegetarienii consumă nuci, fasole, linte şi produse din soia pentru a extrage necesarul de proteine vegetale.

Însă nici una din aceste surse de proteine nu se compară cu bogăţia de proteine pe care spirulina o oferă. Spirulina este o proteină completă în proporţie de 65-71% , comparativ cu carnea de vită şi lintea. Pentru a acoperi necesarul de proteine, trebuie să consumăm zilnic câte 2 linguri de spirulină pe zi. Pe lângă faptul că este bogată în proteine, spirulina este o sursă excelentă de aminoacizi şi minerale uşor de asimilat de către corpul nostru.

Este atât de hrănitoare, încât s-a spus despre ea că ar putea pune capăt foametei din lume. Spirulina ca medicament Astăzi, această algă bogată în nutrienţi este folosită în toată lumea atât ca un super-aliment, extrem de hrănitor pentru corpul uman, cât şi ca medicament.

Conform studiilor, spirulina a fost folosită cu succes pentru tratarea unei game variate de boli, inclusiv otrăvirea cu apă contaminată cu arsenic.

♣ Candida Dacă suferiţi de o boală autoimună, precum boala Crohn, sindromul de oboseală cronică, lupus sau fibromialgie, o infecţie cu candidă poate înrăutăţi simptomele. Spirulina sprijină creşterea florei bacteriene sănătoase în intestine, ajutând astfel la menţinerea sub control a devoltării de bacterii dăunătoare, precum candida.

♣ Alergiile de sezon Milioane de oameni în întreaga lume se luptă cu alergiile la polen, praf, mucegai, păr de animale şi mulţi alţi agenţi contaminanţi de mediu. Majoritatea persoanelor afectate de rinită alergică se tratează cu medicamente antihistaminice, care fac mai mult rău decât bine. Acestea au scopul de a suprima sistemul imunitar, fapt care duce la scăderea rezistenţei la boli şi totodată la dependenţa de medicamente.

De asemenea, unele medicamente pentru astm au fost asociate cu efecte secundare grave.

Conform unui studiu, pacienţii trataţi cu spirulina au raportat o ameliorare semnificativă a simptomelor asociate cu rinita alergică, precum congestia nazală, secreţiile nazale, accesele de strănut sau mâncărime.