Radio Simplu

Și-au dorit să prezinte un dans pe gheață și au reușit. Au făcut un adevărat spectacol

Tessa Virtue și Scott Moir au dansat împreună pe gheață în ultimii 20 de ani. Cei doi sunt cunoscuți pentru eleganța legendară, atletismul și inovația de care dau dovadă la fiecare număr, dar și uniunea fără paralel. Cei doi sunt ambasadori entuziaști pentru patinaj ca și sport.

La Olimpiada din Vancouver din 2010, Tessa și Scott nu au fost doar primii patinatori din America de Nord care să câștige medalia olimpică de aur, dar au și reprezentat prima echipă de patinatori care au câștigat la ei acasă, stabilind un debut pentru olimpiadă, dar și cea mai tânără pereche medaliată cu aur.

La Olimpiada de iarnă din 2014, au câștigat medalia de argint pentru patinaj și pentru un eveniment de echipă. Mai mult, aceștia au fost campioni mondiali în 2010, 2012 și 2017. Tessa și Scott sunt cei mai decorați patinatori canadieni din toate vremurile.

După Olimpiada din Sochi, aceștia au întrerupt competițiile timp de doi ani, dar au avut o revenire spectaculoasă. Au fost încântați să reprezinte Canada pe o scenă internațională și au vrut mereu să adauge cât mai multe realizări repertoriului artistic, dorind să își împingă limitele în ccea ce privește partea fizică și creativă a sportului în care activează.

Au participat la Stars on Ice, ceea ce a fost un deliciu pentru pereche, în special pentru că adoră să patineze pentru publicul canadian. Înainte de a participa la Olimpiada de iarnă din 2018 din PyeongChang, Coreea de Sud, patinatorii canadieni Tessa și Scott s-au hotărât să prezinte o altfel de prestație, pe carer ei au descris-o ca sugestivă și pronunțată, folosind mai multe fragmente muzicale din musical-ul Moulin Rouge.

Perechea a modificat una dintre mișcările periculoase și a înlocuit-o cu una mai conservatoare pentru una dintre rutinele de dans libere din cadrul Olimpiadei. Atunci când au fost întrebați de ce au schimbat această mișcare pentru Jocurile de iarnă de la PyeongChang, Moir a citat importanța vizuală din timpul competiției:

„Ceea ce s-a întâmplat a fost faptul că atunci când ne-am uitat la înregistrarea video a mișcării, nu a fost atât de plăcută estetic pe cât mai crezut inițial, așa că am vrut s-o schimbăm, să o facem puțin mai bună.”

Tessa a susținut: „Cred că ne-a plăcut foarte mult faptul că am vrut să transmitem ceva și era foarte diferit, iar asta a fost minunat pentru începutul sezonului. Totuși, pentru viziunea de ansamblu a programului, sperăm ca această poziție să se integreze mai bine.”

Stilul pasional al numărului liber pe melodiile filmului Moulin Rouge a încălcat regulile Uniunii Internaționale de patinaj care a fost păcălită atunci când dansul a fost pus cap la cap.
Moir spune: „Nu mai trebuie să urmăm regulile ISU. Imaginați-vă cum este să te oprești și să dansezi de patru ori în cadrul unui număr” – ceva total interzis de uniune care impune o limită de cinci secunde a mișcării într-un singur loc.

Moir continuă: „dansurile pe care le placem noi sunt foarte stabile. Lucrăm mult pe podea, dar, atunci când ești pe gheață, acea frecare dispare total. Tocmai asta ne face să alunecăm.”