Radio Simplu

Apar pe scenă și se mișcă de parcă plutesc – dans tradițional rusesc

De cele mai multe ori suntem uimiți atunci când vedem atât de multe dansuri tradiționale de pe glob. Nu este de mirare că mereu învățăm câte ceva nou despre anumite culturi, mai ales că sunt atât de multe diferențe culturale, fiecare echipată cu propriile dansuri, tradiții și obiceiuri.

Rușii, de exemplu, sunt cunoscuți pentru coregrafiile dificile și tehnicile de balet avansate, iar acestea sunt doar câteva dintre exemplele pe care le putem da despre dansurile acestora. Ca și în cazul românilor, dansurile tradiționale au o mare importanță pentru cultura rușilor, iar unele dintre ele sunt, cu adevărat, spectaculoase.

Acest dans, în special, nu este deloc diferit. Ansamblul Berezka este o trupă de dans din Rusia care prestează un gen de dans tradițional unic, fiind cunoscut pentru faptul că aproape hipnotizează publicul. Au mișcări extrem de secrete care le face dnasul și mai special.

Sincronizate la perfecție, 24 de femei îmbrăcate în alb imaculat din cap până în picioare apar sub lumina albăstruie a scenei. Piesele de pe cap sunt pline de cristale care strălucesc în lumina difuză. Pentru început sunt grupate, dar apoi se despart în grupuri atunci când lumina devine din albastră, mai luminoasă.

Până acum nu ar fi nimic deosebit, dar aceste dansatoare folosesc o tehnică specială care face dansul și mai interesant și mai diferit. Dacă priviți cu atenție, veți observa că aceste femei par că plutesc, nu că fac pași de dans. Spectatorii nu pot vedea care sunt pașii pe care acestea le fac, dar putem presupune că sunt foarte mici, ceea ce creează iluzia plutirii.

Mișcările limitate făcute sub rochia amplă și sub pelerinele largi și mari fac să pară ca și cum acestea nici nu ating pământul. Nu sar, nu fac pași mari care să iasă în evidență, și, deși suntem siguri că folosesc o tehnică specială pentru a ajunge la acest rezultat, oamenii care le privesc nu știu care este secretul lor.

Dansul Berezka își are originea încă din anul 1948 și a fost unul care a uluit mulțimea încă de pe atunci. Acești pași plutitori reprezintă exact motivul pentru care dansul a ajung memorabil și diferit de restul dansurilor. Mai mult, aceste femei au fost puse să jure că vor păstra tehnica secretă și că nu vor spune nimănui cum să o reproducă.

Așadar, tehnica exactă nu a fost niciodată împărtășită, încercând din răsputeri să o mențină ascunsă printre cunoscători. În timp ce începutul dansului este mai lent, muzica și mișcările devin din ce în ce mai alerte, iar dansatoarele își folosesc brațele pentru a crea cât mai mult ideea de plutire, de zbor. Mișcările lor sunt extrem de fluide și sunt perfect sincronizate.

Dansul se termină în aceeași poziție în care a început, iar melodia se termină. Este o experiență unică, un spectacol foarte plăcut, mai ales dacă stăm să luăm în calcul faptul că aceste dansatoare chiar ne fac să credem să plutesc sau că merg pe role.

Tradițiile sunt superbe și merită păstrate pentru că sunt o oglindă a trecutului nostru.