Radio Simplu

A făcut elemente de balet pe capul colegului – o pereche de acrobați a spart topurile lumii

A fost momentul care a lansat milioane de vizualizări pe YouTube: o balerină, frumoasă ca un fulg de nea, folosind elemente din Lacul Lebedelor pe capul partenerului. Există sute de imagini ale acestei situații în care cei doi acrobați chinezi, Wu Zhengdan și Wei Baohua, prezintă acest moment cu totul și cu totul desăvârșit.

Wu stă pe poante, pe capul partenerului și face o piruetă, își arcuiește spatele pe spate în timp ce stă într-un singur picior și parcă face în ciudă gravitației.

În tot acest moment, publicul nu scoate un cuvânt. Wu pozează asemenea balerinelor din Lacul Lebedelor, în mijlocul scenei, în pata de lumină, țeapănă ca o sculptură de gheață. Și apoi, la finalul momentului, ropote de aplauze invadează sala. Asta se întâmpla în 2008, în cadrul unui spectacol francez de cabaret, numit LE PLUS GRAND CABARET DU MONDE.

Cei doi acrobați par doi oameni normali care merg la muncă în diminețile gri din orașul sudist chinez Guangzhou. Cei doi au reușit, după apariția din spectacolul francez, să aibă propriul spectacol folosind muzica lui Tchaikovsky, reușind să țină sute de oameni cu sufletul la gură.

Cei doi sunt principalii dansatori ai trupei de acrobați Guangdong care se află sub supravegherea regizorului Li Yaping, din China. Perechea de vis (aceștia sunt un cuplu atât pe scenă, cât și în viața de zi cu zi), poartă costumații speciale care dau spectatorilor senzația că plutesc pe un nor și că nu există gravitație.

Greutatea celor doi este extrem de opusă, ceea ce face ca biomecanica modului în care este posibil ca o persoană să danseze pe capul alteia să fie plauzibilă. Apariția acestei mișcări dificile care, de altfel, i-a făcut celebri, are, la bază, o poveste lungă.

Totul a început în Shenyang, un oraș industrial din Nord-Estul Chinei, unde s-au născut amândoi în familii modeste și au participat la cursurile școlii de gimnastică locale.

Drumurile lor s-au întânit pentru scurt timp, dar, de-abia în 1990 au ajuns să se cunoască în adevăratul sens al cuvântului, în mai multe circuite de gimnastică naționale și internaționale. Wei își amintește despre acele momente: „presupun că nu am început să mă uit la ea în acel mod, era ca o soră mai mică pentru mine. Totuși, în timp, am ajuns să ne îndrăgostim. Pe măsură ce lucram împreună din ce în ce mai mult, am devenit conectați fizic și mental din ce în ce mai tare.”

Relația lor a crescut într-un mod extraordinar, iar aceștia au ajuns la performanță, dar și un cuplu în viața reală. Wu și Wei au fost pe scenă în fața predenților și a prim-miniștrilor din toată lumea, dar atmosfera de dinaintea spectacolului este mereu tensionată. Dacă podeaua nu este netedă, dacă intervine o singură greșeală, atunci fata este în mare pericol.

Chiar și cei care le-au mai văzut prestația rămân tăcuți și parcă nici nu pot respira – un moment de plăcere și tensiune, minune și teamă – iar apoi, la final, eliberare și cele mai sincere aplauze. Astfel de acrobați merită tot respectul nostru, mai ales că au ales să prezinte momente originale care sunt extrem de greu de reprodus.