Enzimele sunt molecule care se găsesc doar în alimentele crude şi proaspete, şi ajută la digerarea hranei. Pentru ca organismul să funcţioneze în condiţii optime, este necesar să beneficieze de o cantitate cât mai mare de enzime.
Enzimele îi refac echilibrul, îl protejează şi îl susţin, întrucât, pe lângă favorizarea digestiei, distrug toxinele, descompun grăsimile, metabolizează amidonul şi proteinele.
Doar alimentele crude furnizează enzime
Important de reţinut este că enzimele se găsesc doar în alimentele crude. La temperaturi între 50-70 de grade Celsius, enzimele mor. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul alimentelor pasteurizate, îngheţate sau sterilizate.
Enzimele ajută la o slăbire rapidă
Organismul reacţionează instantaneu la alimentele bogate în enzime. Astfel, enzimele favorizează digestia şi ajută la o slăbire rapidă:
– Ajută la digestia proteinelor
– Descompun carbohidraţii, zaharurile şi amidonul
– Contribuie la digestia grăsimilor
Următoarele reţete de salate (alcătuite pentru două persoane) sunt ideale de introdus în curele de slăbire:
Salată verde cu roşii, nucă şi telemea
O salată de verde închis se spală bine, i se îndepărtează excesul de apă, apoi se rupe fâşii. Se amestecă cu 2-3 roşii tăiate felii, 50 g miez de nucă pisat, 50 g telemea tăiată în bucăţele, fasole verde preparată (rapid) la aburi, ceapă tocată după gust, 2-3 căţei de usturoi.
Se completează totul cu un sos din 4 linguriţe ulei, 1 linguriţă suc de lămâie, 1 linguriţă zer sau iaurt, sare.
Salată de varză roşie
Într-un bol, se adaugă 300 g varză roşie tocată foarte mărunt, 150 g prune uscate tăiate în patru (fără sâmburi; înmuiate în apă), 5 linguri de ulei , 2 linguri de iaurt, 3 linguri suc de portocale, sare, piper, un praf de scorţişoară, 1 linguriţă de miere. Se amestecă totul. Se lasă o oră înainte de consum.
Salată de pătrunjel verde
Se spală bine 4-5 legături de pătrunjel verde, se toacă mărunt şi se amestecă cu 1-2 căţei de usturoi pisat/dat pe răzătoare, 2-3 linguri ulei, 2 linguriţe suc de lămâie, câteva măsline cu sâmburii scoşi, tăiate în două, 1-2 roşii. Opţional, se poate adăuga orez fiert.
Salată de brânză de vaci
Se prepară un amestec din 3 linguri de brânză de vaci şi o legătură de ceapă verde tocată. Se mai adaugă 1 gălbenuş de ou (fiert), 1 pahar de iaurt, 2 linguriţe suc de lămâie şi un praf de sare. Se amestecă cu orice legumă (ţelină, morcov, andive), dată pe răzătoare sau tăiată felii subţiri.