Merele, cele mai consumate fructe de pe întreaga planetă, sunt gustoase, ieftine şi extrem de utile pentru sănătate.
Atât în pulpa şi mai ales în coaja merelor au fost identificate zeci de substanţe active care previn mutaţiile celulare şi apariţia cancerului, împiedică îmbătrânirea organismului, susţin digestia, stimulează imunitatea, reglează nivelul zahărului din sânge şi previn eventualele intoxicări.
Pentru a beneficia de toate aceste substanţe, este important să consumăm mere naturale, fără cortegiul de chimicale de care multe soiuri dispun în prezent.
Cum se ţine cura cu mere
Consumate zilnic, merele sunt un tratament pe cât de simplu, pe atât de eficient, fiind considerate un elixir al tinereţii.
Tot ce trebuie să facem este să consumăm 1-3 mere, cu 20 de minute înainte de fiecare masă, pe o perioadă de cel puţin 4 săptămâni.
Se aleg doar merele bine coapte, cu o coajă intens colorată (cele mai indicate sunt merele roşii), care indică o concentraţie ridicată de substanţe cu efect anticancerigen şi antioxidant.
Cura cu mere este foarte eficientă în:
Diabet
Polifenolii, o categorie de principii active din măr, normalizează nivelul zahărului din sânge, într-un mod foarte eficient. Prezente îndeosebi în coaja mărului, aceste substanţe reglează secreţia pancreasului, prevenind hiper- şi hipo-glicemia – un efect unic.
Prin încetinirea digestiei hidraților de carbon, merele previn creşterea bruscă a glicemiei, păstrând-o în limite normale. Totodată, aceste fructe scad rata absorbţiei glucozei din traiectul digestiv, ceea ce va aduce mai puţin zahăr în sânge decât în mod obişnuit.
Ca medicament împotriva diabetului, se recomandă consumul a acel puţin 400 gr. de mere, distribuite înaintea meselor principale.
Obezitate
Consumate înainte de masă, merele reduc considerabil cantitatea de hrană consumată.
Servite înainte de orice alt aliment, merele sunt un adevărat antidot împotriva obezităţii şi îngrăşării.
Boala coronariană şi infarct miocardic
Fibrele alimentare din mere reduc cu 45% riscul unui infarct miocardic. Aceste substanţe nedigerabile scad nivelul colesterolului şi al trigliceridelor, reglând tensiunea arterială.
În asociere cu antioxidanţii din măr, fibrele alimentare previn formarea depunerilor de colesterol de pe artere, scăzând riscul de apariţie al unor afecţiuni precum previne ischemia cardiacă, accidentul vascular, arterita obliterantă şi alte afecţiuni cardiovasculare produse de hrană neadecvată, de obiceiurile nesănătoase (fumatul, consumul de alcool) sau de afecţiuni asociate, cum ar fi diabetul, dislipidemia, probleme hepatice.
Cancer
Consumul regulat de mere, în special a substanţelor din coaja acestor fructe, previne cancerul gastric şi intestinal, eliminând substanţele cu potenţial mutagen şi cancerigen.
Antioxidanţii pe care îi conţin anihilează anumiţi factori cancerigeni, stimulând sistemul imunitar, care la rândul său, distruge celulele maligne din organism. S-a demonstrat faptul că merele au un rol foarte important în prevenirea cancerului pulmonar, la sân, hepatic şi de colon.
Astm
Persoanele care consumă în mod regulat mere sunt mult mai puțin predispuse spre astm, în comparaţie cu cele care consumă rar aceste fructe.
Motivul: coaja merelor conţine substanţe cu efect antiinflamator şi antioxidant, ce previn modificările la nivelul arborelui bronşic specific apariţiei acestei afecţiuni.
Contraindicaţii
Persoanele care suferă de gastrită, colită de fermentaţie, sindrom al colonului iritabil sau diaree cronică nu vor consuma mere.