Radio Simplu

România satelor sărace care primesc bani pentru cinematografe. Primar: „De râsul curcilor. O să mergem la film prin noroaie!”

Comunele Balș, Ciohorani, Hârlău, Valea Lupului și Voinești din județul Iași au fost incluse, la începutul anului, pe lista pentru finanțarea construirii de cinematografe printr-un program al Companiei Naționale de Investiții, ce ține de Ministerul Lucrărilor Publice. Numai că nu toți primarii s-au bucurat, ei așteptând bani pentru nevoile urgente ale comunităților ca drumurile și canalizarea.

În comuna Balș locuiesc în jur de 1500 de oameni. Localnicii trăiesc din agricultură și abia își duc traiul de pe o zi pe alta. Comuna nu are canalizare și nici gaz metan. Iar pentru cetățeni, viața se reduce doar la strictul necesar. Cei 400 de copii din comună n-au nici măcar o casă de cultură sau o bibliotecă unde să-și poată desfășura activitatea extrașcolară În aceste condiții, vestea că pe ulițele comunei se va ridica o clădire imensă, cu săli de cinema, i-a luat prin surprindere pe localnici, scrie presa locală.

Contactat de Libertatea, primarul comunei ieșene, Vasile Acatrinei, spune că nu știa de existența acestui proiect. „Am aflat din presa locală, când m-au sunat jurnaliștii pentru un punct de vedere. Noi n-am găsit încă în primărie proiectul care a fost depus pentru cinematograf. Probabil a fost înscris de primarul care a fost înaintea mea, posibil în 2011. Atunci știu că s-au depus mai multe proiecte pentru cinematografe, săli de sport și altele.“

Primar: Comuna are nevoie de drumuri și canalizare Primarul mai afirmă că, din punctul său de vedere, este absurd ca în comună să se construiască un cinematograf înainte să fie dați bani pentru prioritățile unei comunități sărace, cum este și cea administrată de el. „Suntem de râsul curcilor. Proiectul pentru drumuri nu mi-l aprobă. Am stat aproape jumătate de an să-l facem și am cheltuit peste un million de lei. Este vorba de construirea unui drum de 9 km prin Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). O să mergem prin noroaie până la cinema. Asta ne mai trebuia“, reclamă Vasile Acatrinei.