Radio Simplu

Reteta de salata de vinete a lui chef Florin Dumitrescu

În sezonul cald salata de vinete este o variantă foarte bună pentru că este ușoară și răcoroasă. Chef Florin Dumitrescu adoră să facă salată de vinete în cantități foarte mari, cu orice ocazie.

Și de aceea el a decis să ne împărtășească din experiența lui în ceea ce privește salata de vinete. Dumitrescu spune că el le face pe grătar, le scurte printr-o sită sin plastic, le toca cu un satât din lemn. Și le combina doar cu roșii și cu pâine prăjită.

Datorită tuturor cunoștințelor sale ideile lui trebuie știute și aplicate cât mai des posibil. Din rețeta de astăzi vei putea să obții șase porții. Vei avea nevoie de doi kilograme de vinete, de sare și de piper după gust, de trei cepe tocate mărunt, de 450 de ml de ulei din floarea soarelui.

Spală bine vinetele și șterge-le cu un prosop din bumbac curat și uscat. Dacă ai la dispoziție, folosește un grătar normal, în caz contrar va trebui să apelezzi la cel de pe aragaz.

Pune vinetele pe el. Ca să nu le arzi, întoarce-le în permanență pe fiecare parte. Dacă încep să elimine apă trebuie luate de pe foc. Atunci când le-ai luat de pe grătar, curăță-le de coajă și lasă-le să se scurgă de apă într-un vas sau de lemn sau de plastic.

De ce lemn sau plastic? pentru că orice metal le va oxida. Așteaptă până se usucă bine de tot, altfel vor fi foarte amare sau chiar iuți. După ce s-au scurs toate se pot toca pe o suprafață de lemn.

Dacă le vei toca foarte mărunt îți vei da seama dacă sunt sau nu scurse de toată apa. Combină-le după ce le-ai tocat cu ceapa făcută la fel de mărunt. Cel mai bine este să tai ceapa folosind un cuțin și nu un robot de bucătărie.

În caz contrat ceapa va lăsa apă. Amestecă cu o lingură de lemn până obții o compoziție cremoasă. Apoi toarnă uleiul în jet subțire. Amestecarea salatei din vinete, este procesul echivalent cu emulsionarea maionezei.

Vânăta și ceapa se îmbină cu uleiul și în acest fel se umflă cu ajutorul aerului. Adaugă sarea și piperul după gust. Și în acest fel ai terminat salata recomandată de unul dintre cei mai cunoscuți bucătari de la noi.

El o pregătește foarte des și o împarte cu toți cei dragi care o adoră. Poți să o faci și tu ca să te bucuri de un gust și de o textură fină.