Radio Simplu

Greseala pe care foarte multe cupluri o fac

Este destul de ușor să îți compari relația într-o societate care vrea să înfrumusețeze totul, mai ales alte relații și în situații în care mediul online este plin de imagini cu perechi care par perfecte.

Totul este foarte toxic. Este toxic pentru că te pune într-un sistem de gândire trist din cauza a ceea ce nu ai, în loc să apreciezi ceea ce ai. Este toxic pentru că fiecare relație este diferită, iar comparațiile sunt de prisos. Fiecare relație are propriul sistem de funcționare și așa ar trebui să fie.

Este toxic pentru că noi nu vedem tot ce se întâmplă. Fie că vezi un cuplu pe Instagram, fie că este vorba de relația celui mai bun prieten, nu vei cunoaște niciodată detaliile relației lor. Bineînțeles, cuplurile care îți fac poze drăguțe în timp ce se îmbrațișează pe plajă par ideale, dar ceea ce nu vezi este momentul acela al dimineții în care unul țipă la celălalt pentru că sunt vase nespălate în chiuvetă.

Iată de ce nu ar trebui să îți compari niciodată relația:

1. Oamenii mint – cei din jur nu încearcă neapărat să te mintă, dar, uneori, din nevoia de conservare, oamenii trec peste detaliile mai puțin savuroase legate de relația lor și încearcă să o picteze într-un mod fabulos.

Nimeni nu spune întregul adevăr legat de relația lor sau de partener. Se întâmplă de multe ori să auzi cupluri care exagerează, care înfloresc situațiile în scopuri de divertisment, sau din încercarea de a crește în ochii celorlalți.

Atunci trec peste severitatea conflictelor, peste unele situații în care nu s-au simțit deloc confortabil sau poate chiar fericiți. Cred că am cunoscut și vom cunoaște mereu astfel de cupluri. Nu ar trebui să avem încredere în persoane care încep propoziția prin a spune –noi niciodată nu am face asta-.

2. Pierzi încrederea și respectul partnerului – are sens, nu-i așa? Dacă îi compari mereu cu altcineva, ajung, la un moment dat să se considere sub lupă. Au impresia că ai găsit pe cineva mai bun ca ei și că încerci să îi schimbi, că te aștepți să se schimbe.

În momentul în care nu faci altceva decât să îți cicăli partenerul sau să îi faci observație în legătură cu iubitul prietenei tale cele mai bune care îi aduce flori în fiecare săptămână și o scoate la o cină romantică vineri seara, partenerul tău acumulează frustrări care nu vor ieși la suprafață într-un mod prea plăcut.

Aceeași situație este valabilă și în cazul în care îi reproșezi partenerei că nu îți gătește în fiecare zi așa cum face iubita unui prieten.

3. Îți devalorizează relația și creează competiție– oricare ar fi călătoria voastră, aceasta este validă în propriul stil. Aceasta poate să fie una simplă sau complicată, dar are sens pentru voi și asta nu trebuie să se piardă din cauza unei comparații cu o altă călătorie. Una este să te simți inspirat de o altă relație, alta este să simți nevoia de a copia fiecare lucru pe care îi fac ceilalți.

4. Nivelul lor de fericire nu are nicio legătură cu tine – fie că suspectezi că ceilalți au un secret foarte mare sau fie că le admiri abilitățile de comunicare, nu este problema ta și nu ar trebui să te intereseze astfel de lucruri.