Radio Simplu

Raed Arafat trage semnalul de alarmă. Risc mare la multe spitale din ţară

Cel puţin jumătate dintre unităţile de primiri urgenţe (UPU) ale spitalelor din ţară au nevoie de modernizare, a declarat, vineri, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. El spune că există proiecte de reabilitate care sunt finanţate din fonduri europene, dar şi de autorităţi locale şi de Ministerul Sănătăţii.

El a vizitat, alături de primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, şantierul de la noua Unitate de primiri urgenţe de la Spitalul Bagdasar-Arseni.

„Au fost mai multe proiecte europene care au început să modernizeze şi pot să vă spun, cel puţin, vorbim de jumătate din unităţile de primiri urgenţe din ţară, vorbim aici de câteva zeci deja, care trebuie să aibă modernizări sau chiar extinderi.

Aceste proiecte au început de ceva timp prin fonduri europene, prin Ministerul Dezvoltării, sunt şi proiecte cum vedeţi aici în care se implică şi autorităţile locale, sunt proiecte care sunt finanţate din fonduri europene, dar cofinanţate de autorităţi locale şi, bineînţeles, de Ministerul Sănătăţii. Aşa că paşii se fac, cel puţin jumătate din unităţi au nevoie de anumite măsuri”, a afirmat Arafat, citat de Agerpres.

Potrivit şefului DSU, problema care se pune pe viitor la nivelul unităţilor de primiri urgenţe este creşterea numărului pacienţilor. Arafat a adăugat că, în această perioadă, numărul pacienţilor veniţi la UPU a scăzut semnificativ. „Nu ştiu cât va dura, acum suntem cam la 50% din numărul total care ne vine de regulă pe ţară, dar, pentru viitor, o unitate de primiri urgenţe cam la zece ani trebuie readaptată, trebuie redimensionată, iar acum provocarea noastră va fi pregătirea unităţilor de primiri urgenţă pentru a primi mai mulţi pacienţi.

Totuşi în condiţiile în care trebuie să prevenim răspândirea unui virus, asta înseamnă că trebuie să ai circuite clare în interiorul unităţii de primiri urgenţă, aşa cum avem circuite în interiorul spitalelor şi asta s-ar putea să necesite la unele unităţi de primiri urgenţe anumite modificări, inclusiv structurale”, a explicat Raed Arafat.