Radio Simplu

Puiul de leu se incapataneaza sa se apropie de apa

Indiferent de specie si in randul animalelor observam ca simtul matern este foarte bine dezvoltat.

Un turist aflat intr-o excursie de tip safari a avut parte de o experienta uimitoare atunci cand a ajuns in apropierea unui grup de lei.

Aceste animale de prada tocmai se oprisera langa un ochi de apa pentru a-si potoli setea. Extrem de grijulie, mama leoaica a stat tot timpul cu ochii pe unul dintre puii sai, care era din fire mult mai neastamparat.

Se pare ca micutul avea chef de o baie, insa cunoscand pericolele care il pasc mama sa a incercat sa il tina cat mai departe de apa.

Este bine cunoscut ca prin aceste traiesc multi crocodili, lucru care i-ar fi putut fi fatal micutului. Ori de cate ori se apropia de apa, mama sa venea degraba si il lua din acel loc.

Mustrarile primite din partea fiintei materne se pare ca nu il aduceau insa pe calea cea buna pe micul pui de leu, care nu putea rezista tentatiei de a merge din nou langa acel ochi de apa.

Modul in care acesta riposteaza de fiecare data este adorabil!

Leii sunt unele dintre cele mai sociabile feline comparabil cu cele din specia lor.In salbaticie acestia traiesc maxim 8 ani,iar in captivitate pot ajunge la 20 de ani.

Acestia dorm 22 de ore zilnic.Leii traiesc in grupuri de maxim 40 de exemplare

.Media unui grup este de 15 dintre care 5 sunt femelele cu puii lor si 2 masculi dominanti.

Rolul masculilor dominanti este de imperechere si de protectie,femelele avand rolul de hranitori si vanatori ai familiei.

Istoric

Leul (Panthera leo) este un animal minunat si simbolizeaza putere, curaj, nobilime, este prezent pe arme si steaguri in multe civilizații.

La un moment dat, leii puteau fi gasiți din Grecia pana in Orientul Mijlociu si nordul Indiei, insa astazi a mai ramas o populație foarte mica in India.

In trecut, leii traiau in cea mai mare parte a Africii, insa astazii traiesc doar in regiunile sub-sahariene.

Caracteristici fizice

Leii (Panthera leo) maturi sunt unici in specia felinelor datorita coamei groase de par maro sau negru care inconjoara capul sau gatul. Atat femelele cat si masculii racnesc, iar racnetul lor se aude de la 8 kilometri distanța.

Leii albi. S-a crezut la un moment dat ca este rezultatul imaginației cuiva, pana acum 50 de ani cand leii albi au fost descoperiți.

Ei sunt rezultatul unei gene recesive si nu albinismului, deoarece au pigmentație in zonele vitale cum ar fi ochii, buzele si labele.

Aceasta caracteristica a leilor albi este numita leucism, insemnand lipsa pigmentaților de culoare din par si par. Sunt mai puțin de 50 de lei albi in toata lumea.

Leii asiatici. Panthera leo persica sunt rari. Au mai ramas aproximativ 320 de exemplare de lei asiatici in padurea Gir din Gujarat in India, iar birocrația a impiedicat crearea populațiilor alternative. Asadar, o simpla epidemie ar putea face ca leii asiatici sa dispara pentru totdeauna.

Desi in Biblie se vorbeste despre leu, probabil se referea la cel disparut, Barbary.

Diferența dintre leul african si cel asiatic este burta proeminenta si smocul de par din varful cozii care este mai bogat.