Radio Simplu

Programul perfect pentru slabire

Tii dieta si nu reusesti deloc sa ajungi la greutatea mult visata? Sau esti genul care practica sport si are, totusi, probleme de greutate? Ei bine, asta se intampla pentru ca nu combini cele doua elemente esentiale pentru eliminarea kilogramelor in plus: dieta si exercitiile fizice.

Cea mai comuna experienta cu care multi dintre noi ne confruntam suna cam asa: am scapat doar de 3-4 kg in primele saptamani, iar de atunci, acul cantarului parca s-a blocat! Chiar daca este frustrant, nu trebuie sa renunti! Trebuie sa stii ca o ora de antrenament arde intre 400 si 800 de calorii, iar dieta trebuie corelata cu aceste arderi.

Dieta pentru scaderea in greutate

Planul alimentar ideal pentru reducerea kilogramelor in plus indeplineste 3 conditii: reduce apetitul, stimuleaza eliminarea kilogramelor fara infometare si, totodata, accelereaza si metabolismul.

Oricat efort ai depune la sala, daca vrei sa slabesti, trebuie sa renunti la dulciuri, zahar, paine alba, orez alb, cartofi prajiti si fainoase, orientandu-te spre o dieta satioasa datorita procentului echilibrat de carne, peste, oua si lactate sarace in grasimi (nu neaparat suta la suta degresate) legume, leguminoase si frunze, dar si grasimi sanatoase, preferabil vegetale sau din peste.

Grasimi sanatoase pe care le poti consuma, daca vrei sa slabesti, gasesti in urmatoarele alimente: ulei de masline extravirgin, ulei de cocos, ulei de avocado si unt. Oricum, acestea trebuie consumate in cantitati limitate, nicidecum fara restrictii cantitative.

Nu este necesar sa iti calculezi caloriile consumate, atat timp cat te limitezi la proteine de calitate, grasimi sanatoase si legume sarace in carbohidrati. Ideal ar fi sa nu consumi mai mult de 25-50 de grame de carbohidrati pe zi, iar restul de calorii sa le iei din proteine si grasimi.

Ponturi pentru slabit rapid:

Mananca un mic dejun bogat in proteine, care este satios si te va tine departe de tentatiile culinare din timpul zilei.

Evita bauturile dulci, precum sucurile sau milkshake-urile.

Consuma alimente bogate in fibre solubile.

Incearca sa mananci cat mai multe alimente neprocesate, acestea fiind mai sanatoase, dar si mai prietenoase cu silueta ta.

Mananca cat mai incet posibil, mestecand si savurand fiecare imbucatura.

Bea cafea/ ceai verde zilnic, intrucat ambele stimuleaza metabolismul.

Antrenamente pentru slabit in diferite zone ale corpului

Urmarim, asadar, sa ardem prin antrenament, grasimea corporala. Ei bine, pentru a obliga muschiul sa aleaga grasimea ca sursa de energie si nu glucoza, de exemplu, se fac anumite exercitii, cele mai bune fiind contractiile musculare din exercitiile usoare si repetitive, cum ar fi alergarea pe banda sau jogging, spinning sau mersul pe bicicleta, inot, stepper, twister, pilates etc.

Pentru grasimea de pe abdomen si solduri, programul de slabire presupune dieta serioasa si tine mai putin de tipurile de exercitii facute. Exercitiile mai grele si solicitante (anaerobe) nu sunt cele mai indicate daca vrei sa slabesti repede si bine, ci mai degraba cele de rezistenta (aerobice). Cum am mai spus, alergarea si “topaitul”, sub ce forma preferi, folosesc cu precadere pentru energie oxidarea grasimilor, chiar in timpul preacticarii.

Cele „grele”, trasul de fiare, adica exercitiile cu greutati mai mari, la aparate, trebuie introduse treptat in programul tau. Motivul? Exercitiile usoare maresc mai putin rata metabolismului in comparatie cu exercitiile de forta, care maresc mult rata metabolica si iti permit ulterior sa-ti mentii greutatea cu mai putin efort, dar si sa modelezi musculatura.

Intr-un antrenament de o ora, poti face, dupa incalzire, cu greutati mari, 6-8 repetari pentru masa musculara si cu greutati mici, 12-15 repetari, pentru definirea musculaturii. In plus, efectuarea exclusiv si excesiv, de „topaieli” poate uza si afecta in timp, articulatiile si genereaza exces de hormoni catabolici.