Fetita de patru ani a islandezei Gigja Einarsdottir este proprietara celui mai simpatic animal de companie, un frumos manz pe nume Borgi.
In filmuletul inregistrat de catre mama ei, micuta se joaca impreuna cu calutul intr-o zona de provincie situata in apropiere de Reykjavik, Islanda, si se inteleg atat de bine incat am putea lesne crede ca se cunosc de-o viata.
Copiii de cai sunt o specie aparte. Ne extaziem cand vedem pui de orice animal (rectific, exceptie fac puii de pasari care seamana cu niste extraterestri neadaptati vietii pe pamant) si ni se par pupabili si numai buni de dragalit.
Diferenta dintre manji si restul piticanilor ajunse de curand pe planeta este ca primii pot deveni probleme serioase daca nu au parte de o educatie solida.
Eu sunt de parere ca pana in 3 ani, rolul omului in educatia calului este secundar. Manjii trebuie sa invete in perioada asta a vietii lor in primul rand de la caii adulti.
Asta pentru ca noua, astora pe doua picioare, cu o constitutie mult mai fragila si mai firava decat a calului, ne e greu sa aratam unui manz ce ii e permis cand vine vorba de joaca si cand se-ntrece cu gluma.
Riscam sa ne alegem cu diverse parti componente rupte sau re-pigmentate (in violet). Avem, de asemenea, o problema in a disciplina manjii atunci cand trebuie si cu intensitatea pe care o cere greseala pe care au facut-o.
Un cal matur va fi mult mai rapid, eficient si constant in comportament cand vine vorba de o astfel de situatie.
Cat despre comportamentul in grup, socializare, ierarhie, comunicare non-verbala, lucruri foarte importante in viata unui animal gregar asa cum este calul, nici nu mai pomenesc.
Oricat de mari experti am fi in comportament ecvin, fara interventia unui cal adult, ar iesi de pe mana noastra numai inadaptati social.
Astea sunt observatiile mele. Hai sa vedem ce spun studiile:
Un studiu francez (1) a urmarit comportamentul cailor imaturi inainte si dupa ce au fost introdusi intr-un grup de adulti.
Abilitatile sociale s-au imbunatatit dramatic in al doilea caz: manjii au devenit mai putin agresivi, au socializat pozitiv mai mult, au invatat comportamente noi si au legat prietenii in interiorul grupului.
Un al doilea studiu (2) peste care am dat, spune ca exista o relatie pozitiva intre distributia varstelor componentilor grupului si bunele maniere ale cailor tineri. In cazul acesta, baietii in halat au observat 5 grupuri compuse din 7 pana la 12 cai.
In unele din ele, caii sub 3 ani erau majoritari, in altele caii adulti erau in numar mai mare. Au observat ca numarul comportamentelor anti-sociale a fost de 4 ori mai mare in grupurile dominate numeric de cai tineri. Totodata, in aceste grupuri, caii sub 3 ani tind sa formeze “bisericute” si sa se indeparteze de cei adulti.
In concluzie, caii adulti au un rol extrem de important cand vine vorba de canalizarea energiei in exces a manjilor catre comportamente sociale pozitive si reducerea agresivitatii.
Si ca se ne facem si putina reclama, va invit sa ne vizitati si sa nu faceti altceva decat sa stai si sa va uitati la cai, liberi pe pasune.
E un mod excelent de invatare daca va intereseaza comportamentul si psihologia cailor.