Radio Simplu

Catelul incearca sa-l linisteasca pe bebelusul plangacios

E uimitor cum incearca un caine sa-si linisteasca micul stapan plangacios. Acest chihuahua ii ofera o prajiturica bebelusului pentru a-l inveseli.

Priviti cat de atent este si cum incearca sa-l faca sa zambeasca din nou. Este adorabila grija catelului…

Originea exacta a Chihuahua este incerta, dar multi considera ca stramosii sai au fost o parte importanta in viata toltecilor, o civilizatie mexicana antica datand din secolul al IX-lea. Toltecii au denumit acest caine “Techichi”.

Dupa ce aztecii i-au biruit pe tolteci, rasa a cunoscut o ascensiune timp de cateva secole.

Chihuahua a fost atat de venerat, incat arheologii le-au gasit ramasitele in mormintele antice. In 1520, Hernando Cortes cucereste Mexicul, ramanand putine consemnari cu privire la soarta Chihuahua. Pentru cateva secole, rasa s-a pierdut de-a lungul istoriei.

Spre sfarsitul anilor 1800, rasa a fost redescoperita si redenumita chihuahua dupa numele statului din nordul Mexicului unde s-au gasit multe statuete reprezentand acest caine.

Mai tarziu, s-a demonstrat ca o multitudine de ramasite descoperite in apropierea orasului Mexico au apartinut cainilor din rasa Chihuahua.

Hrana Chihuahua

Desi mofturosi la mancare, sunt pofticiosi fata de alimentele preferate, deci greutatea lor trebuie monitorizata cu atentie, dar si glicemia, pe de alta parte, pentru ca sunt predispusi la hypoglicemie.

Se intampla destul de des ca sa nu schimbe complet dentitia de lapte, la varsta specifica; acest aspect trebuie verificat spre a inlatura complicatiile ulterioare.

Aspect Chihuahua

Este un caine de talie foarte mica, cu un corp bine modelat, destul de solid, usor mai lung decat inalt. Are un cap mare, rotund ca un mar, cu falci fine, stop accentuat, bot scurt si usor ascutit, nasul scurt si pigmentat in concordanta cu blana. Ochii sunt mari, rotunzi, distantati, putin proeminenti, plini ( fara alb).

Urechile sunt mari, departate, de format “liliac” , ridicate in miscare si lasate lateral in repaos. Coada este de lungime medie, purtata rulat pe spate. Sunt doua varietati: cu par lung si cu par scurt.

Prima varietate are un par lung, drept sau ondulat, moale si poate avea o coama in jurul gatului, franjuri la coada, urechi, picioare si este foarte rar intalnita.

A doua varietate are un par scurt, moale, lucios, drept, bine lipit de corp. Poate avea orice culoare sau combinatie de culori cum ar fi : negru, alb, albastru, roscat, culoarea graului, cu sau fara pete albe sau inchise la culoare.

Comportament Chihuahua

Cateii de rasa Chihuahua desi au trupul micut si fragil, sunt caini adevarati ce au toate instinctele si nevoile oricarui alt caine. Impresioneaza prin capacitatea de a iubi neconditionat si loialitate.

Catelul de rasa Chihuahua este un caine extrem de devotat ce va forma o relatie foarte puternica de atasament impreuna cu stapanul sau, din membrii familiei isi alege unul sau doi favoriti. Uneori poate deveni superprotectiv si gelos pe atentia pe care stapanul o acorda altcuiva.

Oricum aceste tendinte nedorite sunt improbabil sa apara, daca a fost dresat cu fermitate, dar si cu multa blandete de la inceput. Sunt catei care cauta si pretind multa atentie din partea stapanului a carui fata adora sa o linga si au o vointa puternica.

Firea lor creativa si curioasa ii fac sa gaseasca diferita metode prin care sa dobandeasca atentia celor din jur. Stapanii sunt soarele de pe cerul catelului Chihuahua si are nevoie sa petreaca cat mai mult timp in compania lor, sa comunice si sa interactioneze cu ei.