Radio Simplu

Pisca vede zapada pentru prima data

WTF?! Ce e asta? Ce tot cade din cer? La naiba, nici nu pot sa o prind! Doamne, si tot cade…

Pfoai, imi vine si in ochi! O mai fi multa? Ce fac acum, cum scap?!

Pisicuta din acest clip face cunostinta pentru prima data cu zapada, iar acest lucru pur si simplu o nedumereste…

Mare parte din iubitorii de pisici au învăţat deja semnalele oferite de felinele lor prin anumite tipare comportamentale.

Astfel, aceştia ştiu când pisica este înfometată, stresată sau plictisită. Există însă comportamente care, pentru alţii, sunt învăluite în mister.

Publicaţia americană „Business Insider” a realizat o listă cu comportamentele frecvente manifestate de pisici, invitând experţii să explice ce vor să transmită felinele prin modul în care se poartă:

1. De ce uneori pisicile muşcă şi zgârie din senin persoana care le mângâie?

Conform expertei în feline Arden Moore, când o pisică muşcă şi zgârie persoana care o mângâie încearcă, de fapt, să spună „încetează să mă mângâi sau te voi răni şi mai tare”.

Primele semne că pisica nu se bucură de atingeri sunt mişcările bruşte ale cozii, scuturatul urechilor, pupilele dilatate şi muşchii încordaţi, potrivit medicului veterinar John Bradshaw.

Acesta mai precizează şi că pisicilor le place să fie mângâiate pe cap şi că doar una din două pisici acceptă să fie mângâiate pe burtă sau în apropierea cozii.

2. De ce dau jos pisicile, intenţionat, obiectele aflate pe mobilă?

Dacă unele pisici sunt pur şi simplu neatente, cele mai multe dintre feline dau jos intenţionat obiecte aflate pe mobilă din dorinţa de a le atrage atenţia stăpânilor.

„Uneori o fac şi pentru simpla lor distracţie sau pentru că au impresia că acesta este un joc care a început să îi placă şi stăpânului lor”, explică Bradshaw.

3. De ce pisicile îşi privesc stăpânul fix în ochi după care clipesc încet?

Deşi pisicile sunt considerate experte în a-şi ascunde emoţiile, încearcă să îi arate afecţiune stăpânului în felul lor specific: prin clipitul lent.

Cercetătorii numesc această dovadă de dragoste: „săruturi pisiceşti”.

Data viitoare când observi că pisica ta procedează astfel, încearcă să îi imiţi comportamentul. De cele mai multe ori, vei observa că şi ea continuă să facă acelaşi lucru.

4. De ce le plac pisicilor calculatoarele?

O altă metodă de a-i atrage atenţia stăpânului este „atacul” asupra calculatorului, fie că alege să traverseze tastatura, fie că se concentrează asupra ecranului.

Alte motive pentru care pisicile sunt atrase de calculatoare sunt: căldura emisă de dispozitiv, felul în care se simt butoanele tastaturii sub labele pisicilor sau faptul că se simte intrigată de monitor.

5. De ce au pisicile reacţii bruşte şi energice, fără vreun motiv aparent?

Pisicile devin frustrate din cauza lipsei de activitate, aşa că, de multe ori, încep să alerge şi să se mişte energic pentru a scăpa de plictiseală.

„De la cea mai mică mişcare, la un fir de praf legănându-se în lumină, orice le poate stârni”, spune Bradshaw.